14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUcraina instituie Legea marţială în unele regiuni. Ce presupune măsura/ Alegerile prezidenţiale vor fi organizate mai devreme

Ucraina instituie Legea marţială în unele regiuni. Ce presupune măsura/ Alegerile prezidenţiale vor fi organizate mai devreme

Parlamentul Ucrainei a aprobat, luni seară, decretul preşedintelui Petro Poroşenko privind instituirea Legii marţiale şi iniţiativa de organizare în mod anticipat a alegerilor prezidenţiale, informează presa de la Kiev, citată de Mediafax.

Parlamentul Ucrainei a aprobat, luni seară, decretul preşedintelui Petro Poroşenko privind instituirea Legii marţiale şi iniţiativa de organizare în mod anticipat a alegerilor prezidenţiale, informează presa de la Kiev.

Verhovna Rada a aprobat aplicarea Legii marţiale timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia, informează cotidianul Kyiv Post. De asemenea, Parlamentul Ucrainei a decis convocarea alegerilor prezidenţiale pe 31 martie 2019. „Legea marţială nu este o declaraţie de război. O introducem doar pentru consolidarea apărării Ucrainei în contextul intensificării agresiunilor Rusiei. Legea marţială nu înseamnă întreruperea eforturilor de rezolvare a situaţiei din estul ţării prin mijloace diplomatice. I-am informat pe partenerii occidentali despre aceste lucruri”, a spus Petro Poroşenko, citat de filiala ucraineană a agenţiei Interfax.

Severitatea şi scopul legii marţiale vor fi decise de preşedintele Petro Poroşenko. În anul 2015, Parlamentul de la Kiev a aprobat un „Proiect privind starea specială şi legea marţială”. Printre prevederile care ar putea fi impuse figurează restricţii pentru militari şi civili, măsuri speciale de securitate la obiectivele de infrastructură, obligativitatea activităţilor sociale şi reglementări privind comunicaţiile. Ambarcaţiuni ale Serviciului Federal rus de Securitate (FSB) au deschis focul spre trei nave militare ucrainene, capturându-le şi arestând 23 de membri ai echipajelor. Cele trei nave militare ucrainene se aflau în largul fostei provincii ucrainene Crimeea, anexată de Rusia în anul 2014. Ucraina a denunţat o „agresiune” a Rusiei.

Consiliul de securitate al Naţiunilor Unite s-a întrunit de urgenţă pentru a discuta despre agresiunea Rusiei împotriva navelor militare ucrainene capturate duminică în Strâmtoarea Kerci. Două dintre ambarcaţiunile capturate de ruşi sunt din clasa Gurza-M (foto). Aceste vase rapide, înarmate cu tunuri, au echipaje de câte 5 persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS