5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOmenirea se îndepărtează tot mai mult de obiectivele climatice propuse

Omenirea se îndepărtează tot mai mult de obiectivele climatice propuse

Omenirea se îndepărtează tot mai tare de obiectivul său de gestionare a încălzirii climatice, cu o breşă care creşte din ce în ce mai mult între volumul de gaze de seră emis şi ţinta stabilită de Acordul de la Paris, avertizează marţi ONU în raportul său anual extrem de sever, iconform Agerpres, care citează AFP şi EFE.

Pentru a menţine creşterea mercurului din termometre sub 2 grade Celsius, statele vor trebui să-şi tripleze până în 2030 nivelul global al angajamentelor faţă de promisiunile făcute în 2015, la Conferinţa de la Paris privind schimbările climatice (COP21), notează Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Şi chiar să le multiplice cu cinci pentru a nu depăşi +1,5°C, un stadiu care anunţă deja dereglări, se arată în acest al 9-lea raport asupra acţiunii climatice, publicat cu cinci zile înainte de deschiderea celei de-a 24-a Conferinţe mondiale asupra climei (COP24) de la Katowice, în Polonia.

„Este vestea cea mai alarmantă: breşa (dintre nivelul actual al emisiilor şi limita necesară) este mai mare ca oricând”, a declarat AFP, Philip Drost, care coordonează raportul UNEP.

Emisiile de gaze cu efect de seră în 2017 au atins un nivel istoric, de 53,5 gigatone (Gt) de CO2, cu 0,7 Gt mai mult decât în 2016, notează UNEP. Şi nimic nu arată că s-ar opri aici, potrivit raportului ONU.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS