6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA crezut numărul cazurilor de violenţă domestică, dar şi numărul victimelor care sesizează Poliţia

A crezut numărul cazurilor de violenţă domestică, dar şi numărul victimelor care sesizează Poliţia

Atât numărul faptelor de violenţă domestică, dar şi ordinele de protecţie emise de către autorităţi au crescut în 2018 faţă de anul precedent, arată autorităţile, ca urmare a faptului că din ce în ce mai multe victime aleg să reclame agresiunile la poliţie, informează Mediafax.

10 la sută din totalul agresiunilor care au loc între membrii familiilor au fost sesizate în Capitală, reiese din datele statistice ale Inspectoratului General al Poliţiei Române, care scot în evidenţă un trend ascendent al faptelor de violenţă domestică.

„Referitor la violenţa domestică, în anul 2017, numărul de fapte penale sesizate în domeniul de referinţă a fost de 36.245, dintre acestea 3.794 au fost săvârşite în municipiul Bucureşti. În primele 10 luni din 2018, la nivel naţional au fost sesizate 32.696 de infracţiuni, 3.424 dintre acestea fiind comise în municipiul Bucureşti. Din analiza datelor statistice existente la nivelul Poliţiei Române, rezultă că acest gen de infracţiuni înregistrează un trend ascendent, respectiv de la 35.202 fapte penale în 2016 la 36.245 în anul 2017, procentual fiind înregistrată o creştere de aproximativ 3%”, se arată în comunicatul remis agenţiei de presă MEDIAFAX.

Creşterea este pusă pe seama faptului că din ce în ce mai multe victime aleg să sesizeze poliţia atunci când au de suferit de pe urma unor agresiuni. Totodată, în anul 2018, s-a constatat o creştere a numărului de ameninţări pe care victimele au ales să le aducă la cunoştinţa autorităţilor.

„Avem un trend constant, dacă pot să spun aşa, dar am studiat fenomenul şi vedem că spre deosebire de anul trecut, avem o scădere cu 10 la sută la infracţiunile cu mare violenţă şi avem totuşi o creştere de 13 la sută la infracţiunile de ameninţare. Ce înseamnă acest lucru, victimele au învăţat că de la prima vorbă urâtă, de la prima ameninţare, de la prima jignire trebuie să reclame. Nu mai aşteaptă prima palmă sau să fie bătută în mod constant”, a explicat, pentru MEDIAFAX, comisar şef Ramona Dabija, din cadrul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii al Poliţiei Române.

Agresiunile fizice şi ameninţările care au loc între membrii unei familii pornesc de cele mai multe ori pe fondul consumului de alcool, explică reprezentanţii Poliţiei Române, dar şi din pricina lipsurilor materiale. Agresorii care ajung să comită fapte cu violenţă au un comportament violent şi în viaţa de zi cu zi astfel încât, spun oamenii legii, nu există nicio siguranţă că nu vor ajunge să apeleze la aceleaşi metode atunci când apar divergenţe în familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS