5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatuia-simbol a Slatinei, vandalizată din neglijența autorităților

Statuia-simbol a Slatinei, vandalizată din neglijența autorităților

O fotografie postată miercuri-seară de o mare iubitoare de fotografie a stârnit reacții dure pe facebook. Fotografia îl înfățișează pe domnitorul A.I. Cuza abandonat la marginea zonei supusă reabilitării, între timp cineva grăbindu-se să-și pună și „semnătura“.

 

Statuia domnitorului A.I. Cuza, un simbol al orașului însă de la instalare, în 1993, a fost coborâtă de pe soclu pentru a se construi unul nou, mai mic de înălțime, zona de pe bulevardul A.I. Cuza fiind supusă reabilitării, lucrările, spun reprezentanții municipalității, fiind prograat să se încheie până la 1 decembrie.

Intenția bună a autorităților s-a transformat însă într-un episod de vandalism, statuia domnitorului fiind atacată cu grafitti. Profesoara de arte vizuale Daniela Iancu l-a surpins astfel pe domnitor, fotografia postată fiind completată cu explicația „A I Cuza pe A I Cuza. La propriu“.

Comentariile și distribirile nu au întârziat să apară, slătinenii taxând dur decizia autorităților de a nu proteja statuia.

„N-am vrut să fie un eveniment, eu nici nu am comentat, pur și simplu mi s-a părut o chestie foarte puternică. Mi se pare că ar fi trebuit să fie, având în vedere că este un simbol puternic, protejată cu ceva. A stat acolo, s-a scris pe ea, părea ca un mort. (…) E o fotografie făcută cu telefonul, eu umblu mult prin oraș, nu fac politică, am găsit un subiect… Din respect pentru acest simbol eu am ștrs tag-ul de pe umăr și de pe sabie, dar am și varianta originală, am șters în ideea să nu se ajungă și la mai multe înjurături. Am văzut că au preluat-o partide, dar nu asta a fost ideea. Eu am găsit pur și simplu un subiect interesant și am fotografiat. Eu fotografiez străzi și oameni din Slatina, asta a fost“, a precizat, la solicitarea noastră, prof. Iancu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS