6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO nouă gafă de exprimare a premierului. Ce cuvânt a folosit când a vrut să spună "predicţii"

O nouă gafă de exprimare a premierului. Ce cuvânt a folosit când a vrut să spună „predicţii”

Premierul Viorica Dăncilă a făcut o nouă greşeală de exprimare, confundând cuvântul „predilecţii” cu „predicţii”. Aceasta vorbea despre datele INS şi despre situaţia economică a României care infirmă, potrivit şefului Executivului, „predilecţiile Opoziţiei”, scrie Mediafax.

„Un al doilea semnal pozitiv îl reprezintă scăderea inflaţiei anuale la cel mic nivel din acest an, respectiv 4,25% în luna octombrie 2018 de la 5,03% în septembrie 2018. Sunt date care arată faptul că Guvernul a avut dreptate şi care infirmă cu argumente incontestabile predilecţiile (referindu-se la predicţiile – n.r) Opoziţiei, aşa-zişilor analişti sau mai grav a unor instituţii publice. După cum vedem, nicio cifră oficială nu arată acest fapt”, a afirmat Viorica Dăncilă, în debutul şedinţei de joi a Guvernului.

Potrivit DEX, cuvântul predilecţie este definit ca „Înclinaţie, atracţie deosebită pentru cineva sau ceva; preferinţă. Loc. adj. De predilecţie = preferat, favorit. Loc. adv. Cu (sau de) predilecţie = de preferinţă, mai ales, îndeosebi”.

Pe de altă parte, cuvântul predicţie are sensul de „1. Operaţie raţională de anticipare a unui eveniment sau fenomen; previziune. 2. Prevestire; presentiment”, conform definiţie oferite de DEX.
Şeful Executivului s-a încurcat şi când a pronunţat cuvântul „fundamentare”, în timp ce vorbea despre studiul de fundamentare pentru clinica multifuncţională Doctor Calistrat Grozovici, o investiţie în valoare de circa 650 milioane lei.

Astfel, atunci când a făcut acest anunţ, premierul a pronunţat greşit cuvântul „fundamentare”, spunând „fundamentale”, însă ulterior s-a corectat. De asemenea, Dăncilă a avut dificultăţi şi la pronunţarea numelui Calistrat Grozovici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS