8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateHidroelectrica, obligată să distribuie 550 de milioane de lei sub formă de dividende suplimentare

Hidroelectrica, obligată să distribuie 550 de milioane de lei sub formă de dividende suplimentare

Hidroelectrica a anunțat joi că acționarii vor discuta în ședința AGA din 19 decembrie distribuirea a 550 de milioane de lei sub formă de dividende suplimentare, informează Hotnews. Ministerul Energiei, acționarul majoritar al companiei, a solicitat să fie repartizate sume din rezerve. Reamintim că și alte companii de stat profitabile sunt forțate de Guvern să distribuie sub formă de dividende sume mari din rezerve, chiar cu prețul de a pune în pericol investiții importante. Până acum au anunțat că vor scoate bani din rezerve companiile Romgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz și Hidroelectrica.

Cel mai mult va distribui Romgaz: peste 700 de milioane de lei. Aceste sume se adaugă deja sumelor distribuite deja din profiturile pe anul trecut. Cererea statului român ca aceste companii să distribuie dividende suplimentare era de așteptat, în condițiile în care deficitul bugetar este foarte mare, existând riscul de a fi depășit. Practic, companiile sunt obligate să repartizeze acționarilor aproape întreg câștigul, în loc să-l investească în proiecte noi.

Conform unui memorandum al Guvernului, companiile cu capital de stat sunt obligate, pentu al doilea an consecutiv, să vireze acționarilor cel puțin 90% din profit, banii fiind necesari pentru acoperirea majorărilor de pensii și salarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS