5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSpania vrea să aducă acasă numeroşi muncitori calificaţi care au plecat din cauza crizei economice

Spania vrea să aducă acasă numeroşi muncitori calificaţi care au plecat din cauza crizei economice

Guvernul socialist spaniol a anunţat miercuri că lucrează la un plan pentru a facilita întoarcerea acasă a numeroşi muncitori calificaţi care au părăsit ţara din cauza crizei economice din 2008-2013, informează Agerpres, citând AFP.

Potrivit cifrelor executivului de la Madrid, numărul spaniolilor instalaţi în străinătate a crescut cu peste 940.000 din 2009, când s-a înregistrat o explozie a şomajului în ţara lovită de criză.

Majoritatea acestor emigranţi erau tineri calificaţi – ingineri, oameni de ştiinţă, medici etc. – pe care guvernul lui Petro Sanchez vrea să-i ajute să se întoarcă, a declarat presei secretarul de stat pe probleme de migraţie Consuelo Rumi.

Planul, prevăzut pentru începutul lui 2019, nu stabileşte costurile. El constă în principal în facilitarea contactului pe internet între expaţii respectivi şi întreprinderile spaniole aflate în căutare de forţă de muncă calificată.

”Meseriile cerute de către întreprinderi (…) au legătură cu tehnologia şi cercetarea”, a declarat Consuelo Rumi.

Guvernul nu a prevăzut acordarea unui ajutor financiar de întoarcere în ţară, cu excepţia unor proiecte, ”de exemplu cercetarea, care ar fi foarte importante şi ar aduce o valoare adăugată” Spaniei.

Consuelo Rumi a recunoscut existenţa unei ”rezistenţe” din partea emigranţilor, deoarece condiţiile de lucru sunt deseori mai puţin favorabile în Spania.

Spania se află în continuare pe locul al doilea în zona euro din punctul de vedere al şomajului mare – 14,5 % în septembrie – şi deţine recordul la contractele temporare – 26,9 % -, fapt care trage salariile în jos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS