8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRaport MCV: DNA spune că tratează cu arenţie recomandările făcute de Comisia Europeană

Raport MCV: DNA spune că tratează cu arenţie recomandările făcute de Comisia Europeană

DNA tratează cu atenţie recomandările făcute de Comisia Europeană în raportul MCV şi îşi exprimă speranţa că instituţiile-cheie din România vor acţiona astfel încât „să facă dovada unui angajament ferm faţă de independenţa sistemului judiciar şi faţă de lupta împotriva corupţiei”, se arată într-un comunicat al instituţiei transmis către Agerpres.

„Conducerea DNA a luat la cunoştinţă de conţinutul raportului MCV publicat de Comisia Europeană la data de 13 noiembrie 2018. Se constată că în raport îndeplinirea obiectivului nr. 3 din MCV, intitulat Combaterea corupţiei la nivel înalt, este pus în legătură de durabilitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi ireversibilitatea luptei împotriva corupţiei. Raportat la acest aspect, DNA subliniază că va rămâne angajată în activitatea de combatere a corupţiei la nivel înalt, îndeplinindu-şi atribuţiile legale, cu profesionalism şi imparţialitate. Apreciind că observaţiile exprimate în mod constant de DNA în contextul modificărilor legislative privind sistemul judiciar şi codurile sunt similare cu punctul de vedere exprimat în raportul MCV, instituţia tratează cu atenţie recomandările făcute de Comisia Europeană şi îşi exprimă speranţa ca instituţiile-cheie din România vor acţiona astfel încât ‘să facă dovada unui angajament ferm faţă de independenţa sistemului judiciar şi faţă de lupta împotriva corupţiei şi să acţioneze pentru refacerea capacităţii naţionale de garanţii, control şi echilibru’, potrivit concluziei raportului”, anunţă comunicatul DNA.

Marţi, Comisia Europeană a recomandat României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS