21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDupă Victor Hugo, autorităţile din Kuweit îl cenzurează şi pe Dostoievski

După Victor Hugo, autorităţile din Kuweit îl cenzurează şi pe Dostoievski

Autorităţile din Kuweit au cenzurat aproape o mie de opere literare, printre care romane clasice semnate de Dostoievski sau de Victor Hugo, în cadrul unui festival literar care a început miercuri în micuţa ţară din Golf, informează Agerpres, citând AFP.

Saad al-Anzi, directorul Festivalului internaţional de literatură din Kuweit, a declarat pentru AFP că Ministerul Informaţiei a interzis nu mai puţin de 948 de cărţi. Printre acestea se numără şi celebrul roman „Fraţii Karamazov” (1880) de Dostoievski, carte în care marele prozator rus aduce în discuţie chestiuni de moralitate, liber arbitru şi existenţa lui Dumnezeu în Rusia secolului XIX.

Dostoievski se alătură unei liste impozante de mari scriitori cenzuraţi în această ţară arabă percepută drept moderată, dar care cunoaşte o tendinţă conservatoare din ce în ce mai pregnantă la nivel social şi politic, comentează AFP. În ultimii cinci ani, mai mult de 4.000 de cărţi au fost interzise de Ministerul Informaţiei, printre care romanul „Notre-Dame de Paris” (1831) de Victor Hugo sau „Un veac de singurătate” (1967) al columbianului Gabriel Garcia Marquez.

Toate operele literare expuse cu ocazia celei de-a 43-a ediţii a festivalului, care se va încheia la 24 noiembrie, au fost examinate de o comisie de cenzură, conform legislaţiei kuweitiene care exclude orice operă ce conţine insulte aduse islamului sau justiţiei, ameninţări la adresa siguranţei naţionale, instigări la dezordine sau acte considerate drept imorale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS