27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(Video) Raport MCV/Iohannis: Dragnea se luptă cu România; ţara arde şi doamna premier se ascunde în Arabia

(Video) Raport MCV/Iohannis: Dragnea se luptă cu România; ţara arde şi doamna premier se ascunde în Arabia

România s-a întors acum 11 ani, acolo unde a fost înainte de aderarea la Uniunea Europeană, iar Guvernul Dragnea – Dăncilă a şters cu buretele tot efortul depus în vederea aderării, a declarat marţi preşedintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

„Şi în rezoluţia PE şi în raportul MCV apar cam aceleaşi lucruri – românii, majoritatea românilor, eu şi mulţi alţii dorim să fim europeni, să construim o democraţie solidă, transparentă pentru români. Din nefericire, acest accident al democraţiei care este guvernarea Dragnea – Dăncilă are cu totul alte idei şi încearcă să tragă ţara înapoi”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că multiplele schimbări şi intenţii de modificare la legile Justiţiei şi la codurile penale „au atras atenţia în modul cel mai negativ”. „Aceste lucruri ne aduc deservicii majore şi trebuie să observăm că, de exemplu, Dragnea – ca să folosesc o expresie mai din Caragiale – ‘şi dă-i şi luptă, şi dă-i şi luptă’ şi cară valize şi vorbeşte între uşi, în faţa uşii, în spatele uşii, se luptă. Partea proastă este că se luptă cu România în loc să se lupte pentru România. Despre doamna prim-ministru nu aş spune că se luptă, ca să parafrazez o vorbă din bătrâni – ‘ţara arde şi doamna prim-ministru se ascunde în Arabia’. Este îngrijorător, foarte îngrijorător şi aceste lucruri trebuie să ne dea foarte-foarte mult de gândit”, a precizat preşedintele.

În opinia sa, „aceşti guvernanţi se fac că plouă, cum se spune popular”.

„Ei au alte preocupări. Într-adevăr, aşa este. Singurul, singurul obiectiv al acestei guvernări Dragnea – Dăncilă este să îl scape pe Dragnea de închisoare şi de dosare. Orice altceva, pentru ei, nu contează”, a afirmat Iohannis. În acest context, el a spus că pe aceştia „nu îi mai interesează nici Europa, nici românii, nici mersul României”.

Klaus Iohannis a adăugat că rezoluţia Parlamentului European şi raportul MCV „trebuie citite cumva, ca să înţeleagă toată lumea”: „Ele, practic, ne spun că România s-a întors acolo unde a fost acum 11 ani, înainte de aderare, or aşa ceva nu ne-am dorit pentru România”.

Conform preşedintelui, raportul MCV şi rezoluţia PE sunt „un rezultat palpabil” al acţiunilor Executivului.

„Iată un prim rezultat palpabil, vizibil şi măsurabil al acestei guvernări Dragnea – Dăncilă. Au şters cu buretele tot efortul şi tot rezultatul din cei 11 ani de când am aderat la Uniune şi ne-am străduit cu toţii, fiecare în felul lui, ne-am străduit să facem ţara mai bună”, a arătat Iohannis.

Marţi, Comisia Europeană a recomandat României, în raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor Justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO).

„Evoluţiile din ultimele 12 luni din România pun sub semnul întrebării sau dau înapoi unele progrese din ultimii zece ani, motiv pentru care Comisia Europeană a venit cu opt noi recomandări în cadrul raportului MCV pentru România”, a declarat, la Strasbourg, prim-vicepreşedintele executivului comunitar, Frans Timmermans.

Tot marţi, Parlamentul European a adoptat rezoluţia nelegislativă privind statul de drept în România, cu 473 voturi pentru, 151 de voturi împotrivă şi 40 de abţineri, un text care afirmă „profunda preocupare” a eurodeputaţilor faţă de reforma legislaţiei judiciare şi penale din România şi „condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti” din luna august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS