22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOpt tineri din Craiova, în competiţia internaţională “hackaton”, organizată sub patronajul NASA

Opt tineri din Craiova, în competiţia internaţională “hackaton”, organizată sub patronajul NASA

Cum arată vehiculul tip rover înţesat cu senzori care ar trebui să transmită informaţii vitale de pe Marte pentru o misiune umană de succes

Două echipe de tineri craioveni participă la “Space Apps Challenge 2018”, cea mai mare competiţie internaţională de tip “hackaton” organizată în fiecare an sub patronajul NASA – agenţia spaţială americană. Ei au câştigat hackatonul organizat pentru prima dată la Craiova, în perioada 19-21 octombrie.

Prima echipă calificată se numeşte “Ground Control To Major Tom” şi este formată din Alexandru Oprean, Alexandru Costinel Petrescu, Mihai Pancu şi Constantin Petrişor. Ei au prezentat un simulator VR (Virtual Reality) de training pentru misiunile spaţiale. Acesta include ochelarii VR care generează realitate virtuală pentru suprafaţa Lunii şi a planetei Marte folosind modele 3D din resursele NASA. A doua componentă o reprezintă un vehicul tip rover controlat de la distanţă. Stagiarii apelează şi la o cameră de observare sau martor, pentru a vedea ce greşeli au făcut în timpul sesiunii de training.

 

Clipul de prezentare a proiectului lor poate fi vizionat aici:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=dM4tnVnwYV4

A doua echipă calificată se numeşte “SAT 0NE” şi este formată din Andrei-Marinel Zidaru, Teodor Gabriel Şerban, Mihai Florin Milu şi Nicola Andrei. Ei au prezentat prototipul HERMES – un vehicul tip rover modular autonom înţesat cu senzori, care poate explora suprafaţa planetei Marte înaintea debarcării unui echipaj uman şi a stabilirii unei colonii. Senzorii pot măsura presiunea presiunea atmosferică, concentraţia de gaze, cantităţile de gaze inflamabile, procentele de hidrogen, oxigen şi monoxid de carbon, nivelul de radiaţie, detectează particulele de praf şi proximitatea unor obiecte. Este dotat cu cameră video cu vedere la 360 de grade, cameră foto de 8 MP, cameră cu infraroşu, antenă pentru transmisie radio, etc. Şenilatul este dotat cu patru motoare puternice pentru deplasare şi alte două motoare pentru alte funcţionalităţi.

Clipul de prezentare a proiectului poate fi vizionat aici:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=r0uxpGLGN9o

Zeci de mii de tineri participă în fiecare an la hackatonul NASA. Evenimentul din 2017 a avut peste 25.000 de participanţi pe şase continente.

Organizatorii vor să vadă şi să dezvolte creativitatea tinerilor, prin ngăsirea unor soluţii ingenioase şi originale la probleme reale în domeniul spaţial. Pot participa coderi, oameni de ştiinţă, designeri, producători, constructori, tehnologi, etc. Cele mai bune şase echipe din lume vor fi invitate să viziteze cosmodromul NASA din Florida.

 

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS