11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSărbătoarea Sfântului Dumitru are loc mâine

Sărbătoarea Sfântului Dumitru are loc mâine

Sărbătoarea Sfântului Dumitru pică vineri, 26 octombrie, și este cea mai mare sărbătoare religioasă a toamnei. De aceea, mulți creștini se îngrijesc de datinile strămoșești și iau în calcul superstițiile.
Sărbătoarea este întâmpinată în fiecare an cu hramuri răsunătoare, pomeni cu colaci delicioși, dar și jocuri cu focuri vii. După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dumitru reprezintă ultima și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, care, conform superstițiilor pastorale, reprezintă începutul iernii.
De Sfântul Dumitru sau Sâmedru există o mulțime de tradiții și superstiții. Spre exemplu, în ajun, oamenii fac celebrele…. focuri vii. pentru a avea sănătate, noroc și belșug tot anul, în ajun de Sfântul Dumitru, adică pe 25 octombrie se ține „Focul lui Sâmedru”. Atunci, oamenii obișnuiesc să aprindă focuri mari pe dealuri sau în curți. Copiii, tinerii, dar și adulții sar peste foc pentru a fi sănătoși sau pentru a se căsători, după caz. Suntem siguri că vă reamintiți celebrele focuri care se fac, de obicei la țară, prilej cu care oamenii se întâlneau și petreceau până în zori de zi. Rolul focului este de a alungă atât fiarele, având și puteri roditoare, astfel încât după ce este stins oamenii obișnuiesc să arunce în grădină cenușă și cărbuni.
De Sfântul Dumitru, femeile în vârstă obișnuiesc să împartă covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate tuturor celor care sar peste foc. Tot ele pregătesc pomeni pentru cei morți: de Sâmedru se împarte colivă și colaci în formă de cruce. Sfântul Dumitru marchează sfârșitul toamnei și venirea iernii. De Sfântul Dumitru, toate frunzele pomilor cad, semn că Natura întreagă se pregătește să cedeze locul zilelor înghețate de iarnă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS