8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFacebook - Cambridge Analytica: deputaţii eurpopeni cer protejarea sferei private

Facebook – Cambridge Analytica: deputaţii eurpopeni cer protejarea sferei private

Ca urmare a scandalului Facebook-Cambridge Analytica, deputaţii europeni cer un audit complet al Facebook şi noi măsuri împotriva imixtiunii în alegeri.

Într-o rezoluţie adoptată joi, deputaţii îndeamnă Facebook să permită agenţiilor UE să realizeze un audit complet, pentru a evalua protecţia şi securitatea datelor personale ale utilizatorilor, ca urmare a scandalului provocat de accesarea ilegală şi exploatarea abuzivă a datelor personale a 87 de milioane de utilizatori Facebook.

Deputaţii europeni sunt de părere că Facebook nu doar că a înşelat încrederea cetăţenilor UE, „dar a încălcat şi legislaţia UE”. Ei recomandă Facebook să facă schimbări platformei sale, care să fie în concordanţă cu legea protecţiei datelor din UE.

Măsuri împotriva manipulării alegerilor

Europarlamentarii consideră că datele obţinute de Cambridge Analytica ar fi putut fi folosite în scopuri politice atât în contextul referendumului pentru ieşirea Marii Britanii din UE, dar şi pentru a viza electoratul american la alegerile prezidenţiale din 2016.
Ei evidenţiază nevoia urgentă de a contracara orice tentativă de a manipula alegerile UE şi de a adapta legile electorale pentru a reflecta noua realitate digitală.
Pentru a preveni imixtiunea electorală via reţelele sociale, deputaţii europeni propun:
• aplicarea online a garanţiilor electorale clasice « offline » : reguli referitoare la transparenţa şi limitele cheltuielilor, la respectarea perioadelor de tăcere şi la tratarea egală a candidaţilor.
• facilitarea recunoaşterii publicităţii politice online plătite şi a organizaţiilor din spatele acesteia
• interzicerea creării de profiluri cu scopuri electorale, inclusiv a utilizării comportamentelor online susceptibile de a scoate la iveală preferinţele politice
• platformele de social media ar trebui să eticheteze conţinutul difuzat de roboţi, să accelereze procesul de suspendare a conturilor false şi să colaboreze cu verificatorii de fake news şi cu mediul academic pentru a lupta contra dezinformării
• ar trebui realizate investigaţii de către statele membre cu susţinerea Eurojust , privind presupusa folosire abuzivă a spaţiului politic online de către forţe străine

Rezoluţia adoptată rezumă concluziile întâlnirii din luna mai dintre deputaţi ai Parlamentului European şi Mark Zuckerberg, CEO al Facebook, şi cele trei audieri care au urmat. Se referă, de asemenea, la scurgerea de date suferită de Facebook în 28 septembrie.
Preşedintele Comisiei pentru Libertăţi Civile, Claude Moraes (S&D, Marea Britanie): „Este o problemă globală, care ne-a afectat deja referendumul şi alegerile.
Rezoluţia stabileşte măsuri necesare, inclusiv un audit independent al Facebook, o actualizare la regulile noastre ale competiţiei şi măsuri adiţionale de a proteja electoratul. Trebuie acţionat acum, nu doar pentru redobândirea încrederii în platforma online, ci şi pentru a proteja spaţiul privat al utilizatorilor şi pentru a restabili încrederea în valorile noastre democratice”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS