12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimul birou parlamentar digital din România, lansat în Craiova

Primul birou parlamentar digital din România, lansat în Craiova

Deputatul USR de Dolj Adrian Prisnel a lansat, joi, primul Birou parlamentar digital din România. „eSizează” este  o aplicație gratuită de sesizări disponibilă pentru Android, ce poate fi descărcată de pe Google Play.

Dezbaterea publică pentru comunitate a subliniat faptul că digitalizarea administrației este cu mult în urma utilizării tehnologiei de către români, desi IT-iștii noștri sunt printre cei mai buni din lume. Din cei 11 milioane de români care folosesc intrenetul, doar 6 % accesează soluții de e-guvernaare. Acestea nu folosesc formulare precompletate decât în proporție de 12% și nu rezolvă complet problema, decât în 55% din cazuri.

Această aplicație vine în ajutorul cetățenilor care, de acum, vor  putea comunica problemele întâmpinate mult mai ușor unei instituții publice.

„Pentru ca problemele cu care se confruntă cetățenii să se rezolve, întâi și întâi trebuie să le spună cuiva. Niciodată, nimic n-o să se rezolve de la sine! În doar 30 secunde, prin aplicația eSizează! cetățenii pot spune o problemă din județul Dolj, fără să mai fie nevoie să scrie o adresă clasică și fără să mai trebuiască sa vină la biroul meu parlamentar sau la o autoritate. Eu voi trimite autorităților locale sau centrale competente sesizarea, iar acestea au obligația, prin lege, să-mi răspundă. Am acest instrument, al controlului parlamentar, tocmai pentru a face instituțiile răspunzătoare în fața cetățenilor. Îi invit pe craioveni și pe doljeni să descarce începând de joi aplicația eSizează! ”, a declarat deputatul USR, Adrian Prisnel.

La dezbaterea organizată joi, cetățenii și programatorii din Craiova au identificat nevoile concrete și au căutat împreuna cu reprezentantul “Craiova Programming Department” (un grup de tineri programatori dornici să ajute comunitatea prn munca lor), idei de aplicații mobile care să rezolve nevoile cetățenilor.

USR Dolj consideră că politicienii, primarii, guvernele sunt datori să folosească, în era digitală, tehnologia pentru a livra bună guvernare și a recâștiga încrederea și implicarea cetățenilor, prin transparentizare, debirocratizare și conectivitate cu cetățenii.

Beatrice Spătaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS