17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCioloş: E nevoie de o redefinire a administraţiei publice. Acum arată oribil şi e politizată

Cioloş: E nevoie de o redefinire a administraţiei publice. Acum arată oribil şi e politizată

Fostul premier Dacian Cioloş, membru fondator al Platformei România 100 şi al Mişcării România Împreună, a declarat miercuri, la Sfântu Gheorghe, că e nevoie de o „redefinire” a administraţiei publice, care „arată oribil” şi e „politizată”.

Acesta a menţionat, în cadrul unei întâlniri cu simpatizanţii mişcării, că, în urmă cu aproape doi ani, a conceput un proiect ce are ca scop îmbunătăţirea performanţei administraţiei publice.

„Avem (…) încă din 2016 un proiect de redefinire – nu folosesc termenul de reformă pentru că în mentalul unora înseamnă să dai afară oameni, să tai salarii şi nu despre asta e vorba – este vorba de a îmbunătăţi performanţa administraţiei publice şi, cum am spus, avem un pachet care să includă modificări legislative, revizuirea fişei postului unor oameni, redefinirea sistemelor şi a modului de lucru, informatizarea administraţiei publice (…) care va ajuta foarte mult la profesionalizare, transparentizare şi reducerea birocraţiei, precum şi redefinirea carierei funcţionarului public, în paralel cu dezvoltarea unui adevărat instrument de formare continuă a funcţionarilor publici, în aşa fel încât să fie cu competenţele la zi. Toate aceste lucruri le avem la pachet şi asta vrem să facem”, a declarat Dacian Cioloş.

Acesta a mai spus că nu este suficient să schimbi „modul de lucru”, ci e nevoie şi de oameni capabili, adaptaţi la principii de profesionalism şi integritate.

„Eu am trăit perioade în care inclusiv partidele politice care există astăzi au schimbat oameni şi au adus alţi oameni tineri, dar care, menţinuţi în acelaşi sistem, relativ repede, după doar câţiva ani de zile, au învăţat aceleaşi năravuri şi i-am văzut făcând aceleaşi greşeli. Deci, ai nevoie să schimbi în primul rând obiectivele şi modul de lucru şi apoi să aduci oameni noi (…) Dar, obiectivul nu e acela de a face tabula rasa şi de a spune ăştia trebuie daţi deoparte şi aduşi ăştia, pentru că aşa nu facem decât să menţinem ideea de fractură în societate, că unii sunt buni şi unii sunt răi (…) Trebuie să creezi spaţiu ca să iasă în faţă oamenii în măsură să aplice un anumit tip de comportament (…) Iar ca să vină trebuie să îi atragi şi să le asiguri posibilitatea unei cariere bazate pe meritocraţie şi competenţă şi să îi asiguri că, dacă intră în administraţia publică şi dacă sunt competenţi, vor putea să progreseze în carieră fără să trebuiască să fie legaţi de un partid sau altul”, a mai spus fostul premier.

Potrivit acestuia, la cererea Uniunii Europene s-au operat o serie de modificări legislative pozitive în domeniul administraţiei publice, dar cei aflaţi la putere au găsit mereu pârghii pentru a le ocoli.

„Atunci când administraţia publică care e bazată pe nepotism, pe prietenii, pe pile, pe interese de grup, când se politizează administraţia publică, când pui oameni în funcţii publice că să îţi rezolve ţie nişte probleme şi nu ca să servească cetăţeanul, atunci, evident, că vei avea o administraţie care devine coruptă, care devine ineficientă (…) Avem legi care arată bine şi avem administraţie publică ce arată oribil şi care e politizată”, a mai spus Dacian Cioloş.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS