17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAutorităţile din Turcia au descins la reşedinţa consulului saudit, în ancheta privind dispariţia jurnalistului saudit

Autorităţile din Turcia au descins la reşedinţa consulului saudit, în ancheta privind dispariţia jurnalistului saudit

Poliţia turcă efectuează, miercuri după-amiază, percheziţii la reşedinţa consulului saudit din Istanbul, în ancheta privind dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, relatează site-ul cotidianului Hurriyet, scrie Mediafax.

Autorităţile turce au descins la reşedinţa consulului Mohammad al-Otaibi miercuri la ora 16.45 (16.45, ora României). Surse citate de cotidianul Sabq au declarat că Mohammad al-Otaibi se află în Arabia Saudită, a fost demis şi este investigat. Într-o înregistrare audio difuzată de cotidianul Yeni Şafak se aude consulul îndemnându-i pe interogatorii saudiţi să meargă în altă parte, dar diplomatul a fost şi el ameninţat cu moartea de interogatorii jurnalistului Jamal Khashoggi.

Unele dovezi descoperite în Consulatul saudit din Istanbul în cadrul anchetei privind dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi au fost compromise, a afirmat preşedintele Turciei, Recep Erdogan. „Eu sper că vom putea avea cât de curând date care să ne ofere concluzii rezonabile; investigaţia se concentrează pe multe lucruri, precum substanţe toxice, dar şi materiale care au fost afectate intenţionat cu vopsea”, a declarat Recep Erdoğan marţi după-amiază. O echipă formată din anchetatori turci şi saudiţi a început, luni după-amiază, percheziţiile în sediul Consulatului Arabiei Saudite din Istanbul, la două săptămâni de la dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi. Un oficial turc de rang înalt a declarat sub protecţia anonimatului pentru agenţia The Associated Press că dovezile găsite de anchetatori indică asasinarea jurnalistului în sediul Consulatului saudit. Un alt oficial turc a afirmat pentru CNN că jurnalistul a fost ucis în Consulat, iar corpul a fost tăiat şi transportat. Autorităţile au transmis că există înregistrări care arată că jurnalistul a fost asasinat. Există imagini care surprind vehicule părăsind sediul Consulatului şi îndreptându-se spre reşedinţa consulului, pe 2 octombrie. Consulul general saudit, Mohammed Otaibi, a părăsit Turcia, potrivit agenţiei Anadolu. Administraţia de la Riyad a respins acuzaţiile, catalogându-le drept lipsite de fundament.
Jamal Khashoggi era editorialist al cotidianului american The Washington Post şi îl critica pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS