10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCel puţin zece oameni și-au pierdut viața în urma inundaţiilor din sudul Franței

Cel puţin zece oameni și-au pierdut viața în urma inundaţiilor din sudul Franței

Cel puţin zece oameni şi-au pierdut viaţa în viiturile care au lovit o regiune din sud-vestul Franţei. Autorităţile spun că a plouat în câteva ore cât într-o jumătate de an, iar apele umflate ale râurilor din regiune s-au revărsat. În unele locuri, viitura a depăşit şapte metri. Printre victime se numără o călugăriţă şi o poliţistă.
Ploi diluviene s-au dezlănţuit asupra regiunii turistice Aude din sudul Franţei.
Trebes, un orăşel cu 5.500 de locuitori din apropiere de Carcasonne, a fost printre cele mai afectate. Aşezat între un canal şi două râuri, oraşul a avut parte de precipitaţii record de 295 de litri pe metrul pătrat în doar cinci ore, echivalentul ploilor care cad în mod normal în jumătate de an.
Rezultatul a fost că nivelul râului Aude a crescut de la 1 metru la 7,68. Pe neaşteptate, apele au năvălit pe străzi şi în casele oamenilor. Cel puţin o victimă a murit luată pe sus din propriul pat, în timp ce dormea.
Cantitatea medie de precipitații pentru cinci luni a căzut, duminică noapte, în doar câteva ore. În unele locuri, chiar și 180 de litri pe metru pătrat. Străzile s-au transformat în torente vijelioase. Înspăimântați de puhoaie, mulți s-au urcat pe acoperișurile caselor.
“Trebuie să folosim elicopterele pentru a-i evacua. Nu putem ajunge cu barca la ei, pentru că în zonele inundate curenții sunt prea puternici. E prea periculos”, a declarat prefectul de Aude. Dar, ore în șir, elicopterele nu s-au putut ridica de la sol, din cauza condițiilor meteo.
Imagini surprinse cu drona în urma dezastrului provocat de uraganul Michael. ”E şters de pe faţa pământului”
Luni dimineață, în regiune erau în vigoare coduri roșii și portocalii de inundații. Toate şcolile şi grădinițile au fost închise.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS