24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinisterul Muncii: În România sunt 95.889 de persoane nevăzătoare, din care 2.770 sunt copii

Ministerul Muncii: În România sunt 95.889 de persoane nevăzătoare, din care 2.770 sunt copii

În România sunt 95.889 de persoane nevăzătoare, din care 2.770 sunt copii, se arată într-un mesaj transmis luni de ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, de Ziua Internaţională a Nevăzătorilor, scrie Agerpres.

„Anual, la 15 octombrie, este celebrată Ziua Internaţională a Nevăzătorilor sau Ziua bastonului alb, care este sprijinul de nădejde al persoanelor fără vedere. În România sunt 95.889 de persoane nevăzătoare, din care 2.770 sunt copii. Odată cu ratificarea Convenţiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, România şi-a asumat un proces de reformă care trebuie să schimbe fundamental modul în care este abordată persoana cu dizabilităţi. Este un proces dificil, care cu siguranţă este departe de a se fi încheiat, însă ne dorim o societate incluzivă şi suntem în permanenţă preocupaţi de identificarea soluţiilor care pot veni în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi”, a arătat Vasilescu, în mesajul remis, luni, AGERPRES.

Potrivit acesteia, în 2018, Guvernul a majorat de două ori valoarea sprijinului financiar pentru persoanele cu dizabilităţi, la 1 ianuarie şi 1 iulie, iar, în mod specific, pentru persoanele nevăzătoare, în noua Lege a pensiilor a fost redus stagiul de cotizare faţă de cel stabilit de lege pentru asiguraţii sistemului public de pensii.

„Suntem conştienţi de faptul că încă sunt multe lucruri de făcut pentru a uşura viaţa persoanelor nevăzătoare din România, dar vă asigurăm că suntem preocupaţi în permanenţă să identificăm noi soluţii care să vină în sprijinul dumneavoastră”, a adăugat ministrul Muncii.

Ziua Internaţională a Nevăzătorilor a fost instituită de Organizaţia Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor în 1993, la Varşovia (Polonia). Marcarea acestei zile a generalizat sărbătorirea la nivel mondial a ‘Zilei bastonului alb’, instituită de preşedintele american Lyndon Johnson, în 1964.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS