10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate(VIDEO) Elena Udrea și Alina Bica, reținute în Costa Rica

(VIDEO) Elena Udrea și Alina Bica, reținute în Costa Rica

Fostul ministru Elena Udrea și Alina Bica, fosta șefă DIICOT, au fost reținute de Interpol, potrivit Autorităţii de Investigații Judiciare din Costa Rica. Udrea, acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu, a fost reţinută pe stradă, la ora locală 10:00, iar Bica, acuzată de luare de mită şi corupţie, a fost reţinută tot pe stradă, patru ore mai târziu. Acţiunea a fost realizată în colaborare cu Direcţia de Informaţii şi de Securitate Naţională.
Ambele aveau alertă roşie în baza de date Interpol, precizează instituţia.
Ambele nu pot fi extrădate imediat, dar vor fi prezentate Tribunalului din San Jose, împtriva lor putând fi decise măsuri preventive până când autorităţile pentru migraţie vor decide dacă le vor acorda statut de refugiat, aşa cum au solicitat.
Ambele au fugit în Costa Rica înainte de a fi condamnate definitiv în dosare diferite.
Elena Udrea are de ispășit 6 ani de închisoare cu executare pentru corupție în dosarul Gala Bute. La 27 iunie, aceasta a fost dată în urmărire internațională.
În schimb, Alina Bica a primit 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea făptuitorului.
Procedurile de extrădare nu se anunță unele simple.

România și Costa Rica nu au un tratat bilateral în acest sens. Totuși, țara din America Centrală a aderat la o convenție internațională care permite o asemenea procedură în cazul persoanelor condamnate pentru corupție.

Elena Udrea a născut recent în Costa Rica, iar avocatul acesteia declara că legislația nu permite separarea mamei de copilul său.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS