13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePremierul Dăncilă cere măsuri fiscale puse deja în discuție

Premierul Dăncilă cere măsuri fiscale puse deja în discuție

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, să elaboreze un act normativ care să prevadă, printre altele, extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 5% pentru cazarea la hotel, inclusiv camping, a transmis sâmbătă seara Guvernul, potrivit Hotnews. Numai că modificările solicitate au fost deja prezentate pe site-ul ministerului în cursul dimineții, instituția lansând în dezbatere publică proiectul de act normativ.

”Premierul Viorica Dăncilă a solicitat ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, să elaboreze un proiect de act normativ care să ajusteze unele prevederi legale în raport cu situația existentă și să introducă mecanisme corective pentru asigurarea unui tratament corect și echitabil al contribuabililor, de natură să contribuie la creșterea atractivității mediului de afaceri din România”, se arată într-un comunicat al Guvernului, trimis presei în cursul serii de sâmbătă, respectiv la ora 18.40.

Comunicatul trece în revistă ”principalele prevederi ale proiectului de act normativ care va fi pus în dezbatere publica de către Ministerul Finanțelor Publice”. Modificările invocate în comunicat figureză însă într-un proiect publicat sâmbătă dimineața pe site-ul Ministerului de Finanțe, actul normativ fiind lansat astfel în dezbatere publică.

Finanțele au anunțat că modifică Codul Fiscal, legea finanțelor publice locale, legislația privind acordarea ajutorului de stat și alte acte normative, motivând inițiativa prin nevoia de a aplica un tratament fiscal unitar, pentru finanțarea cheltuielilor primăriilor pentru energia termică și alte măsuri fiscale și financiare.

Cota redusă de TVA de 5% va fi aplicată pentru cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping; serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea; dreptul de utilizare a unor facilități sportive, precum și pentru serviciile constând în permiterea accesului la bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative. Măsura ar viza stimularea turismului în România, reducerea evaziunii fiscale, creșterea consumului intern și stimularea creșterii economice, relata Mediafax.

Potrivit Finanțelor, promovarea acestui act normativ este determinată, în principal, de necesitatea asigurării, din punct de vedere al stabilirii impozitului pe profit, a unui tratament fiscal unitar, pentru asigurarea posiblității pentru toți contribuabilii care au obligația depunerii declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice de a beneficia în mod egal de bonificațiile la plata cu anticipație a obligațiilor fiscale, precum și pentru instituirea unor proceduri care să permită modificarea obligațiilor de plată reprezentând CASS datorată de către persoanele fizice fără venituri, stabilite de ANAF prin decizii de impunere emise anterior introducerii mecanismului de autoimpunere în cazul persoanelor fizice, în cazurile în care persoanele fizice încep să realizeze venituri sau opteză pentru plata contribuției în condițiile actualelor prevederi, mai avatajoase pentru aceștia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS