16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎncă un focar de pestă porcină africană confirmat de DSVSA

Încă un focar de pestă porcină africană confirmat de DSVSA

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi s-a întrunit vineri seara pentru a aproba planul de măsuri preventive de înlăturare a efectelor pestei porcine africane confirmate de laboratorul de specialitate, din Bacău, în gospodăria unei femei de la periferia municipiului Galaţi, a declarat pentru Agerpres şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, Carmen Stroia.

„În urma primirii buletinului de analiză eliberat de laboratorul acreditat pentru depistarea pestei porcine africane din cadrul DSVSA Bacău, buletin care relevă prezenţa genomului viral al pestei porcine africane la probele prelevate din gospodărie, s-a întrunit de urgenţă CJSU şi s-a aprobat planul de măsuri pentru limitarea efectelor pestei porcine”, a spus Carmen Stroia. Potrivit acesteia, în cursul zilei de sâmbătă vor fi eutanasiaţi preventiv toţi porcii din gospodăria femeii, adică 88 de porci din care 19 adulţi şi 69 abia fătaţi. Totodată, se va proceda şi la eutanasierea preventivă a celorlalţi porci crescuţi în gospodăriile din imediata vecinătate a gospodăriei infectate.

Conform datelor oficiale ale DSVSA Galaţi, în total, în zonă sunt 135 de porci, însă rămâne de văzut câţi porci vor mai fi găsiţi, pe teren, de medicii veterinari, fiind deja cunoscut obiceiul oamenilor de a-şi sacrifica singuri animalele şi a depozita carnea la congelator, înainte de venirea personalului sanitar pentru asomarea preventivă.

În judeţul Galaţi au fost confirmate 14 focare de pestă porcină africană, până acum fiind eutanasiaţi preventiv aproximativ 400 de porci domestici.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS