10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateControverse privind noua Lege a pensiilor

Controverse privind noua Lege a pensiilor

Sindicatele critică proiectul noii Legi a pensiilor și spun că 65% dintre cei care se vor pensiona în baza noii legislații vor avea pensia minimă. Motivul: modul în care se vor calcula pensiile. Nu se va ține cont decât de anii munciți, nu și de nivelul salariului. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune că metoda pe care guvernul o introduce pentru calculul pensiei minime face doar diferențierea între diferiți salariați care sunt pensionari, în funcție de numărul de ani munciți. Însă, un factor important este și nivelul salariului.
„Iar noua metodă propusă nu ține cont de acest parametru, drept care, o simulare simplistă arată că foarte mulți dintre salariați – 60-65% – vor avea pensia minimă.”
Asociațiile de pensionari atrag atenția: nici grupele de muncă grea – I și a II-a nu vor fi luate în calcul la stabilirea pensiilor.
Punctul de pensie ar urma să ajungă în 2021 la 1875 de lei.
Stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani. Se pot pensiona fără penalizări cei care au adunat o vechime de 43 de ani.
Vârsta de pensionare nu se schimbă: va fi de 65 de ani la bărbați și de 63 de ani la femei. Persoanele care au avut întreruperi între două locuri de muncă pot să achite contribuțiile și, mai simplu spus, pot să „cumpere” vechime pentru o perioadă maximă de 5 ani.
Anii de studiu pentru cei care au facultate, masterat sau doctorat vor fi considerați vechime.
Mamele care au cel puțin 3 copii se pot pensiona mai devreme cu 6 ani. Vârsta de pensionare se reduce cu încă un an pentru fiecare copil născut după cei 3.
Curtea Constituțională a decis recent că femeile au dreptul să aleagă dacă vor să se pensioneze la 63 sau la 65 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS