12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoi avocaţi care au condus lupta împotriva corupţiei în Guatemala, câştigători ai premiului supranumit „Nobelul alternativ“

Doi avocaţi care au condus lupta împotriva corupţiei în Guatemala, câştigători ai premiului supranumit „Nobelul alternativ“

Doi avocaţi care au condus lupta împotriva abuzului de putere şi a corupţiei în Guatemala au fost desemnaţi luni câştigători ai premiului supranumit „Nobelul alternativ“, oferit de Right Livelihood Award Foundation, cu sediul la Stockholm, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Fundaţia i-a răsplătit pe procurorul general al Guatemalei, Thelma Aldana, şi pe avocatul columbian Ivan Velasquez pentru „munca inovatoare în ce priveşte demascarea abuzului de putere şi aducerea în instanţă a corupţiei“ din această ţară din America Centrală, considerată una din cele mai corupte din lume. Eforturile celor doi avocaţi au contribuit la arestarea fostului preşedinte guatemalez Otto Perez Molina şi a altor oficiali în 2017, a precizat juriul.

Aldana conduce din 2014 Parchetul din Guatemala, în timp ce Velasquez a prezidat din 2013 Comisia independentă împotriva impunităţii în Guatemala (CICIG), un organism independent sprijinit de ONU. „Munca avându-i ca vârfuri de lance pe Aldana şi Velasquez este un model unic de cooperare eficientă între nivelul naţional şi cel al ONU pentru instituirea bunei guvernanţe“, a declarat directorul fundaţiei, Ole von Uexkull.

Eforturile lor au avut ca rezultat peste 310 condamnări şi 34 de reforme juridice, a subliniat fundaţia. Juriul a apreciat, de asemenea, ‘eforturile curajoase’ depuse de activiştii saudiţi pentru drepturile omului Abdullah al-Hamid, Mohammad Fahad al-Qahtani şi Waleed Abu al-Khair pentru promovarea reformelor politice. Juriul a recunoscut, de asemenea, eforturile de combatere a deşertificării Sahelului: Yacouba Sawadogo, un fermier din Burkina Faso, a primit o menţiune pentru activitatea sa de pionierat în folosirea metodelor tradiţionale, iar agronomul australian Tony Rinaudo a fost răsplătit pentru un program de reîmpădurire în această regiune africană. Premiile Right Livelihood Award Foundation au fost create în 1980 pentru a onora acţiuni în domeniul drepturilor omului, protecţiei mediului şi păcii. Aldana şi Vasquez au fost numiţi câştigători onorifici, ceea ce înseamnă că nu vor primi o recompensă financiară. Ceilalţi laureaţi urmează să împartă între ei premiul în sumă de 3 milioane de coroane suedeze (340.000 de dolari).
În total, pentru ‘Nobelul alternativ’ au fost făcute în acest an 107 nominalizări din 50 de state. Ceremonia de înmânare a premiilor va avea loc la data de 23 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS