21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate23 septembrie, echinocţiul de toamnă

23 septembrie, echinocţiul de toamnă

Echinocţiul de toamnă se produce, în emisfera nordică, la 23 septembrie 2018, moment în care ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ, scrie Agerpres. Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare. În zona Polului Nord începe lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud, Soarele va sta deasupra orizontului timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primăvară.

La latitudinile ţării noastre, în zilele din preajma acestei date, Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, cea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit şi orizont. Echinocţiul de toamnă se produce la ora 04 şi 54 de minute, potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro.

După producerea acestui fenomen astronomic, orele de lumină vor începe să scadă, până la solstiţiul de iarnă, de la 22 decembrie.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

Există două astfel de fenomene: echinocţiul de primăvară şi echinocţiul de toamnă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS