11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitate22 septembrie, Ziua mondială fără maşini

22 septembrie, Ziua mondială fără maşini

Ziua mondială fără maşini este marcată, anual, la data de 22 septembrie.
Iniţial, data la care era sărbătorită Ziua fără maşini a fost de 17 iunie, stabilită de Asociaţia pentru Transport Ecologic, din Marea Britanie, în 1997. Evenimentul era marcat pe plan local, în cadrul Săptămânii Transportului Verde. Un an mai târziu, francezii au avut ideea înfiinţării campaniei ”În oraş, fără maşina personală!”. Începând cu anul 2000, această iniţiativă a fost promovată de Comisia Europeană pentru întreg continentul. Ulterior, evenimentul a fost organizat de tot mai multe oraşe din întreaga lume, astfel încât Ziua fără maşini a devenit internaţională.
Scopul imediat al Zilei mondiale fără maşini este descurajarea, pe cât posibil, a circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în ultimă instanţă, a transportului în comun. Pe termen lung, se doreşte crearea comunităţilor în care atât magazinele, cât şi locurile de muncă să se află în apropierea domiciliilor, la distanţe ce pot fi uşor parcurse în plimbare.
Pe plan european, Ziua mondială fără maşini este precedată de Campania Săptămâna europeană a mobilităţii, programată, anual, între 16 şi 22 septembrie.
De la introducerea sa, în 2002, impactul Săptămânii europene a mobilităţii a crescut constant, atât în Europa cât şi în lume, iar în 2017 campania a bătut recordul de participare, când 2.526 oraşe din 50 de ţări au organizat activităţi în decursul săptămânii. Peste jumătate dintre oraşele participante au implementat măsuri permanente. Tot în 2017, un număr de 1.352 de oraşe au organizat Ziua fără maşini.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, scopul amintitei campanii este promovarea formelor alternative de transport ecologic şi sublinierea faptului că mobilitatea sporeşte calitatea vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, poluării fonice, a accidentelor şi a obezităţii.
Renunţarea pe scară largă la utilizarea automobilelor poate duce şi la scăderea numărului de accidente rutiere. Conform Poliţiei Române, în 2017 s-au înregistrat 8.624 de accidente, soldate cu 1.951 de morţi. Numărul victimelor fatale a fost în creştere faţă de 2016, când 1.913 oameni şi-au pierdut viaţa pe drumurile din România. (sursa:agerpres)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS