20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCazul jurnaliştilor reţinuţi în Bulgaria: Încătuşaţi la groapa cu documente arse

Cazul jurnaliştilor reţinuţi în Bulgaria: Încătuşaţi la groapa cu documente arse

De două luni, Rise Project și Bivol, centrul de jurnalism de investigație din Bulgaria, investighează în cadrul unui proiect comun finanțat de International Press Institute fraude cu fonduri europene în cele două țări, scrie riseproject.ro. Lucrurile au început să se precipite săptămâna trecută după ce colegii bulgari au publicat un material despre plăți suspecte făcute către oficiali din țara vecină în cadrul unor contracte plătite din banii alocați de Uniunea Europeană. RISE prezintă pe scurt succesiunea de evenimente care a dus la reținerea jurnaliștilor de la RISE și Bivol, în miez de noapte, pe un câmp situat la 50 de kilometri de Sofia.

Investigația, pontul și cătușele

În sumar, ancheta Bivol a dezvăluit că un grup de firme de consultanță au fost implicate în manipularea licitațiilor legate de finanțări europene. Jurnaliștii bulgari au identificat și au prezentat publicului o bază de date care indexa plăți suspecte către oficiali bulgari dar și documente contabile ce demonstrau că prețurile bunurilor și serviciilor plătite cu fonduri europene au fost umflate cu 20 – 30 la sută. Ancheta a fost publicată miercuri, 12 septembrie iar joi dimineață colegul nostru Attila Biro împreună cu Dimitar Stoyanov de la Bivol au participat la o conferință organizată de OLAF, Oficiul European de Anti-Fraudă – instituția care investighează tocmai fraudele cu bani europeni. Cei doi au prezentat la conferință cazul proaspăt anchetat de Bivol dar și alte fraude anchetate de RISE în România. La câteva ore după eveniment, pe seară, jurnaliștii de la Bivol au fost alertați printr-un mesaj că documente legate de frauda tocmai dezvăluită sunt transportate în afara capitalei bulgare, unde urmau a fi incinerate. Jurnaliștii s-au activat și ce a urmat descriem în continuare, secvențial.

Joi, 13 septembrie. 19:00 – 21:45. Ce doi jurnaliști au plecat spre sediul uneia dintre firmele de consultanță în speranța că vor surprinde în direct cum documentele sunt scose din companie. Au ratat momentul, documentele erau deja pe drum spre o localitate aflată la 50 de kilometri de Sofia. Colegii de la Bivol au insistat și au aflat coordonatele exacte ale locului unde urmau să fie distruse documentele alături de telefoane mobile și hard-disk-uri. După aproximativ o oră, reporterii au ajuns în localitatea Egalnitsa, în căutarea dovezilor. Egalnitsa este un mic sat pe lângă care trece o cale ferată și o șosea rar circulată. Aici, pe marginea drumului, au găsit Attila și Dimitar primele urme ale arhivei mutate din Sofia: bibliorafturi goale dar inscripționate cu numele unor proiecte finanțate cu banii UE. Următoarea descoperire a fost făcută la o distanță de un kilometru de șosea, pe un mic deal, la marginea unei proprietăți delimitate de un gard și de câțiva meri tomnatici: șapte saci plini cu documente trecute deja prin tocătorul de hârtie. Sacii de plastic, de 120 de litri, erau desfăcuți și din ei se ițeau franjurii hârtiilor secționate chirurgical.

Citiţi tot articolul aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS