10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAgenți secreți ruși care vizau un laborator elvețian privind armele chimice au fost arestați în Olanda

Agenți secreți ruși care vizau un laborator elvețian privind armele chimice au fost arestați în Olanda

Doi agenți ruși, despre care se crede că voiau să pătrundă în rețeaua de calculatoare a unui laborator elvețian de investigații privind utilizarea de arme chimice, au fost arestați în Olanda, au afirmat surse anonime citate de presa olandeză și elvețiană, scrie Mediafax.

Potrivit unor surse citate de publicația elvețiană Tages-Anzeiger, agenții vizau Laboratorul Spiez, o instituție guvernamentală care anchetează atacurile cu arme chimice atribuite regimului sirian, un aliat al Moscovei, cât și atacul neurotoxic din Marea Britanie, în urma căruia fostul spion rus Sergei Skripal și fiica sa, Iulia, au fost grav răniți. În momentul arestării, cei doi ruși aveau asupra lor echipamente care să le permită să pătrundă în rețeaua de calculatoare a laboratorului, potrivit unor surse citate de cotidianul olandez NRC Handelsblad. Serviciul federal de Informații din Elveția a transmis că „are cunoștință de cazul spionilor ruși care au fost descoperiți și înlăturați la Haga”.
O purtătoare de cuvânt a declarat că serviciul elvețian de informații a cooperat cu partenerii olandezi și britanici, adăugând că s-a reușit prevenirea unor „acțiuni ilegale împotriva infrastructurii elvețiene de importanță critică”.

Spionii au fost arestați în cursul primăverii și au fost trimiși înapoi Rusia, relatează Tages-Anzeiger și NRC Handelsblad. Un purtător de cuvânt al laboratorului a refuzat să ofere detalii despre incident. „Putem confirma că Laboratorul Spiez a fost ținta unor atacuri informatice (…) Nu s-au pierdut date”, a declarat reprezentantul laboratorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS