22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMitingul din 10 august va ajunge temă de dezbatere în Parlamentul European, anunţă Siegfried Mureşan

Mitingul din 10 august va ajunge temă de dezbatere în Parlamentul European, anunţă Siegfried Mureşan

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a anunţat, joi, că Parlamentul European va adopta o rezoluţie despre situaţia protestelor din 10 august din România în cea de-a doua sesiune plenară din luna octombrie, scrie Mediafax.

”Avem noutăţi despre dezbaterea privind situaţia din România care va avea loc în Parlamentul European: dezbaterea în plen va avea loc în prima sesiune plenară din luna octombrie (1-4 octombrie).
Parlamentul European va adopta o rezoluţie despre situatia din România în cea de-a doua sesiune plenară din luna octombrie (22-25 octombrie). Prim-ministrul Guvernului României va fi invitat la dezbaterea de la începutul lunii octombrie”, a scris europarlamentarul Siegfried Mureşan pe Facebook.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, pe 7 septembrie, că are toată deschiderea de a merge şi în Parlamentul European, dacă va fi invitată la dezbaterea pe marginea protestelor din 10 august, ce va avea loc la începutul lunii octombrie.

„Categoric, am toată deschiderea să merg şi în Parlamentul European, şi în Parlamentul României acolo unde voi fi chemată dar, încă o dată precizez, cred că nu este benefic nici din partea liderilor politici, nici din partea Guvernului să ne dăm cu părerea, ci să lăsăm rezultatele anchetei să fie cele care să stabilească adevărul”, a declarat liderul Executivului.

Parlamentul European va dezbate, în plenul de la începutul lunii octombrie, asupra protestelor violente din 10 august, a anunţat, pe Facebook, europarlamentarul Siegfried Mureşan. De regulă, la astfel de discuţii poate participa şi premierul ţării respective, în acest caz premierul Viorica Dăncilă.

„Vă confirm că în prima săptămână din luna octombrie va avea loc o dezbatere despre statul de drept din România în plenul Parlamentului European. Acesta este singurul lucru stabilit până la acest moment despre acea dezbatere. Detaliile dezbaterii urmează a fi stabilite la următoarea conferinţă a preşedinţilor de grupuri parlamentare pe 13 septembrie. Cel mai important este ceea ce va avea de spus Comisia Europeană în dezbatere despre statul de drept din România, deoarece Comisia Europeană este gardianul tratatelor europene şi poate oferi o evaluare obiectivă. Aceasta este doar una din dezbaterile ce vor avea loc despre România în perioada următoare. În Comisia pentru Libertăţi Civile a Parlamentul European (LIBE) va avea loc curând o dezbatere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre situaţia din România”, arată eurodeputatul Siegfried Mureşan, într-o postare joi pe Facebook.

Decizia organizării unei dezbaterii pe marginea violenţelor de la protestul care a avut loc pe 10 august în Piaţa Victoriei a fost luată în unanimitate de Conferinţa Preşedinţilor Parlamentului European, formată din liderii grupurilor politice şi preşedintele PE. Propunerea a fost făcută de grupul Verzilor din Parlamentul European. Pe 17 august, liderii Grupului Verzilor din Parlamentul European cereau Comisiei Europene să activeze mecanismul de apărare a statului de drept în cazul României, în contextul protestelor antiguvernamentale violente care au avut loc săptămâna trecută la Bucureşti, relatează cotidianul The Guardian.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS