16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateEpidemia de pestă porcină. Dăncilă i-a solicitat comisarului Hogan sprijin financiar

Epidemia de pestă porcină. Dăncilă i-a solicitat comisarului Hogan sprijin financiar

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la Palatul Victoria, într-o declaraţie de presă comună cu comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, că a cerut acordarea întregului sprijin tehnic şi financiar din partea Comisiei Europene (CE) pentru reducerea impactului pestei porcine, scrie Mediafax.

Dăncilă i-a solicitat comisarului Hogan „sprijin financiar” pentru pesta porcină/ România se opune plafonării subvenţiilor agricole. Ar afecta grav fermele
„Am prezentat dlui comisar situaţia creată de evoluţia explozivă a pestei porcine africane, cu efecte atât în plan economico-financiar dar şi social. În acest context, am solicitat dlui comisar european acordarea întregului sprijin tehnic şi financiar din partea CE pentru reducerea impactului nefast pe care pesta porcină africană l-a avut asupra agriculturii româneşti. Asistenţa europeană este foarte importantă pentru România, dată fiind ponderea agriculturii în economia românească. Este suficient să amintesc că datele statistice arată că agricultura a contribuit de o manieră consisentă la creşterea economică a României”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, după o întrevedere la Palatul Victoria cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

Dăncilă a adăugat că i-a prezentat lui Hogan măsurile guvernamentale în domeniul agriculturii.

„În primul rând, i-am prezentat dlui comisar o serie de acţiuni întreprinse la nivel guvernamental, al căror scop este dezvoltarea unei agriculturi competitive. Am arătat că este pentru prima dată când au fost alocate la timp subvenţiile pentru agricultură. Am discutat despre programul de reabilitare a infrastructurii de irigaţii şi conform programului de guvernare ne-am propus doi milioane de hectare irigate în următorii doi ani. De asemenea, am prezentat măsurile de dezvoltare a sistemului naţional antigrindină”, a precizat prim-ministrul.

Dăncilă: România se opune plafonării obligatorii a subvenţiilor agricole. Ar afecta grav fermele

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la Palatul Victoria, într-o declaraţie de presă comună cu comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, că România se opune propunerii de plafonare obligatorie a subvenţiilor agricole pentru că „va afecta grav” fermele competitive.

„Credem că ar trebui să se utilizeze, la calculul subvenţiei, suprafaţa solicitată în 2018 şi nu 2016. Susţinem menţinerea unui nivel adecvat al bugetului politicii agricole comune, reducerea acestuia riscând să adâncească decalajele de dezvoltare între regiuni dar şi între statele membre. Dorim creşterea fondurilor alocate dezvoltării rurale. Considerăm că reducerea de 16% şi intenţia de creştere a ratei de cofinanţare naţională vor afecta grav dezvoltarea zonelor de munte, a zonelor defavorizate, a agriculturii ecologice, măsurile de climă şi mediu, investiţiile în inovare şi dezvoltarea de cunoştinţe”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, după o discuţie la Guvern cu comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan.

Dăncilă a menţionat că România nu susţine propunerea de plafonare obligatorie a subvenţiilor agricole.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS