6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateȘase pași pentru ca începutul școlii să fie mai simplu pentru copii

Șase pași pentru ca începutul școlii să fie mai simplu pentru copii

Adaptarea la programul de școală după cele trei luni de vacanță poate fi dificilă, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Micuțîi se trezesc cu greu dimineață, le ia câteva minute bune să se îmbrace, iar ceasul ne presează mereu și uneori și nervii mai cedează în încercarea de a-i pregăți pe micii școlari pentru o nouă zi.

Iată câteva trucuri pentru a-ți pregăți copilul mai repede pentru școală și pentru a face trecerea de la vacanță la școală mai lînă pentru toată familia.

Încurajează independența copilului

După o vara întreagă alături de familie și prieteni, copilul ajunge la școală acolo unde are de-a face cu rigoarea profesorului și cu noi colegi. Odată ce el intră pe poartă școlii, tu nu-l mai poți supraveghea, va trebui să se descurce de unul singur și tocmai de aceea trebuie să învețe să se descurce fără mama și tată prin preajma. Înainte de prima zi de școală, lasă-l pe el să facă o lista cu rechizite de care ar putea avea nevoie și adaugă tu articolele de care el a uitat. Lasă în grijă lui și punerea cărților și caietelor în ghiozdan pentru a două zi, astfel încât să devină independent și să nu aibă probleme atunci când tu nu eșți acolo să-l ajuți.

Organizează-te

Trecerea de la vacanță la orele de curs va fi mai ușoară pentru toată familia dacă va organizați înainte. Fă o lista cu tot ce îi trebuie și cumpără rechizitele înainte să înceapă școală, amenajează un loc în camera copilului destinat doar lucrurilor pentru școală: cărți, caiete, ghiozdan, instrumente de scris, astfel încât să știi tot timpul unde se află fiecare și să nu cotrobaiesti prin toată casă dimineață înainte de plecare. Nu uită să te organizezi și când vine vorba de pachețelul de școală. Ai grijă să ai în casă pungulite pentru sandvișuri, cutii și caserole în care să-și țînă mâncarea. Gândește-te înainte să înceapă școală la un meniu zilnic, ușor de făcut, dar și sănătos în același timp.

Stabilește un program pentru teme

Gândește întreagă zi după un program, inclusiv temele, copilul va șți că a venit ora pentru a le face și nu va mai negocia cu ține și nici nu va mai targe de timp pentru că va internaliza acest obicei. Nu face acest program fără să-l consulți pe copil. Întreabă-l pe el ce ar vrea să facă atunci când ajunge de la școală. Deși unii părinți ar vrea că cei mici să înceapă temele imediat cum au ajuns acasă, ei sunt obosiți după orele de curs și au nevoie de puțîn timp înainte să înceapă temele. Ajungeți la un acord în ceea ce privește orele dedicate temelor. Este recomandat că micuțul să aibă un birou în camera, un loc special amenajat pentru studiu și teme, în care să nu fie distras de alte lucruri și locul unde își va face temele de obicei. Deși unii părinți îi lasă pe copii să-și facă temele în living în timp ce ei mai fac diverse treburi prin casă, sau în bucătărie în timp ce ei pregătesc cină, este recomandat că elevii să stea la un birou și să perceapă locul respectiv că pe unul destinat exclusiv educației. Dacă micuțul este în primul an de școală, este bine să-ți faci timp să stai cu el cât își face temele, așa că stabilește ora de teme și în funcție de timpul de care dispui tu.

Activitățile de după școală

Programul de școală nu este niciodată același cu cel de serviciu, așa că ar trebui să ne gândim la cum organizăm timpul copilului până ajungem noi acasă de la birou. Poți alege un afterschool, loc unde își va face și temele, îl poți înscrie la diverse activități extra-curriculare care se fac în școală după terminarea orelor de curs sau poți angaja o bonă care să stea cu el până ajungi acasă în cazul în care este prea mic să rămână singur acasă sau să ajungă singur acasă de la școală. Este ideal să te gândeșți la acest aspect și să faci aranjamentele necesare înainte de prima zi de școală.

Discută cu învățătorul/dirigintele

În prima saptmana de școală poartă o discuție cu învățătorul sau dirigintele pentru a șți ce rechizite speciale va avea nevoie în noul an școlar: cărți, caiete de activități, culegeri. Întreabă absolut tot ce te interesează, structura anului școlar, activități extrașcolare la care ar putea participa copilul. Notează-ți toate aceste lucruri pentru a nu-l deranja pe profesor cu telefoane inutile.

Vorbește cu micuțul despre planurile lui în noul an școlar

Ce obiecte îi plac cel mai mult? Poate anul acesta își va încerca norocul la olimpiada la acel obiect. Ce nu-i place? Poate are nevoie de ajutor din partea ta sau chiar meditațîi la alte obiecte. Discutați la începutul anului pentru a putea să faceți împreună față noilor provocări. Discuta cu el și despre ce activități extrașcolare i-ar plăcea să aibă anul acesta. Dacă are o înclinație către sport, gășiți împreună o activitate pentru el, dacă este un copil creativ cu aptitudini artistice, găsește cursuri care să-i potențeze talentele. Anul trecut a urmat cursuri extra-școlare? Vrea să continue cu ele sau vrea să încerce ceva nou? Este bine să stabiliți aceste lucruri încă din primele zile de școală.

Copilul s-ar putea să fie obosit în primele zile, s-ar putea să i se pară greu la școală, mai ales dacă este în primul an, așa că fii înțelegător cu el deoarece este o schimbare bruscă. Gândește-te cum este când te întorci la birou după două săptămâni de concediu. Nu este chiar așa ușor, nu? Dar după 3 luni? Așadar, ai răbdare cu cel mic și nu te enerva dacă este încet sau se trezește cu greu dimineață în primele săptămâni de după vacanță, adaptarea va dura circa o luna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS