21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateControale în unităţile de alimentaţie publică pentru prevenirea răspândirii virusului Pestei Porcine Africane

Controale în unităţile de alimentaţie publică pentru prevenirea răspândirii virusului Pestei Porcine Africane

În perioada 1 – 31 august 2018 au fost organizate controale tematice pentru prevenirea propagării pestei porcine africane (PPA), privind verificarea modului de respectare a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, marcarea, certificarea, transportul, depozitarea şi comercializarea cărnii proaspete de porc, precum şi a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor obţinute din carne de porc sau care conţin carne de porc.

Au fost verificaţi operatorii din sectorul alimentar care comercializează produse alimentare de origine animală în cadrul unităţilor de vânzare cu amănuntul, situate în zonele de agrement si în localităţile de interes turistic.

Inspectorii ANVSA au verificat 5.046 de unităţi, dintre care:
1.934 de unităţi de alimentaţie publică (restaurante, unităţi tip fast -food);
697 de unităţi de tip carmangerie /măcelărie;
131 de cantine
112 unităţi de tip catering
286 de rulote
149 de pensiuni turistice
1.737 de magazine alimentare

Pentru abaterile de la legislaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 358 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 458.160 de lei.

De asemenea, au fost emise 6 Ordonanţe de suspendare a activităţii şi 7 Ordonanţe de interzicere a desfăşurării activităţii unor unităţi din sectorul alimentar.

Totodată, inspectorii veterinari au dispus măsuri de reţinere oficială şi expediere către unităţi de neutralizare pentru 2.678 de kg de carne de porc a cărei trasabilitate nu a putut fi stabilită.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social şi economic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS