21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKlaus Iohannis o acuză pe Dăncilă că a creat un precedent periculos și a depășit cadrul raporturilor instituționale, refuzând dialogul

Klaus Iohannis o acuză pe Dăncilă că a creat un precedent periculos și a depășit cadrul raporturilor instituționale, refuzând dialogul

Președintele Klaus Iohannis a acuzat-o joi pe Viorica Dăncilă că a ignorat invitația la dialog pentru găsirea unei soluții privind rectificarea bugetară. În acest context, șeful statului spune că s-a creat un precedent periculos și au fost depășite anumite limite privind relațiile instituționale, scrie Hotnews.

Redăm integral comunicatul Administrației Prezidențiale:

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 5 septembrie a.c., o invitație la consultări Prim-ministrului României, doamna Vasilica-Viorica Dăncilă, în vederea clarificării unor aspecte ce țin de rectificarea bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018.

Președintele Klaus Iohannis și-a manifestat, astfel, întreaga disponibilitate la dialog cu Prim-ministrul Viorica Dăncilă, în vederea identificării unei soluții care să permită Guvernului să adopte proiectul rectificării bugetare respectând exigențele constituționale. Cu toate acestea, Premierul a ignorat invitația la dialog a Președintelui României și a supus spre aprobare în ședința de guvern proiectul rectificării bugetare fără avizul CSAT. Președintele României își exprimă îngrijorarea în legătură cu situația creată, care evidențiază un precedent periculos, prin depășirea unor linii de predictibilitate în raporturile instituționale, așa cum sunt ele stabilite în arhitectura statului.

Un dialog care să conducă la o soluție reală ar fi putut avea loc în condițiile în care Guvernul ar fi așteptat să aibă loc consultările de la Palatul Cotroceni, înainte să adopte rectificarea bugetară. În acest context, în cadrul unei discuții instituționale, și nu al unei consultări, ale cărei premise au devenit caduce, joi, 6 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni a avut loc o întâlnire între consilierii prezidențiali Cosmin Marinescu, Departamentul Politici Economice și Sociale, Mihaela Ciochină, Departamentul Legislativ, și Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice, respectiv Tudorel Toader, ministrul justiției”. Președintele o convocase pe Viorica Dăncilă la o nouă rundă de discuții pentru joi. Dăncilă se află însă într-o vizită de lucru în Spania și i-a delegat pe miniștrii Eugen Teodorovici și Tudorel Toader să meargă la Cotroceni în locul ei. Șeful statului a refuzat să îi primească și și-a trimis consilierii prezidențiali. Varianta de rectificare bugetară prezentată de Executiv în ultima ședință CSAT nu a fost acceptată de Iohannis, propunerea pentru instituțiile din domeniul securității naționale fiind în dispută. Astfel, deși CSAT (for în care deciziile sunt luate prin unanimitate) nu a avizat proiectul, Guvernul a aprobat miercuri o ordonanță de urgență pe tema rectificării. În replică, președintele a acuzat Cabinetul Dăncilă că forțează limitele Constituției și a cerut Avocatului Poporului să atace ordonanța la Curtea Constituțională.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS