22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCrescătorii de porci vor primi despăgubiri pentru un animal de maxim 100 kg

Crescătorii de porci vor primi despăgubiri pentru un animal de maxim 100 kg

Guvernul și-a făcut calculele: porcul de 100 de kilograme va fi etalon pentru despăgubirea minimă a crescătorilor de animale cărora pesta porcină le-a afectat fermele sau gospodăriile.
Hotărârea de Guvern care stabilește câți bani va primi fiecare fermier va fi adoptată săptămâna viitoare, spune ministrul Fianțelor, Eugen Teodorovici.

“Oamenii trebuie să fie despăgubiţi, dar şi sprijiniţi, când această problemă trece, să îşi repopuleze efectivele de suine. S-a discutat despre o despăgubire de la un nivel minim de greutate de fiecare animal sacrificat. Ministerul Agriculturii face o propunere de act normativ cu care să intrăm săptămâna viitoare în Guvern pentru a stabili acest nou mecanism. Ca exemplu, tot este sub 100 kilograme, să spunem, să primească plata de despăgubire la 100 de kilograme. Asta va fi probabil propunerea pe masa Guvernului. Ce va fi peste se plăteşte la cât e peste, dar nu mai puţin de 100 kilograme. (..) Prima de repopulare se va stabili în momentul în care lucrurile se stăpânesc. Se va sprijini populaţia pentru repopularea în zonele în care animalele au fost sacrificate”, a explicat Teodorovici. Deocamdată, Guvernul trebuie să găsească banii. La rectificarea de mâine, bugetul ANSVSA a primi în plus 90 de milioane de lei. Cererile venite din județe depășesc, însă, această sumă. Totuși, Eugen Teodorovici că asigurări că se vor găsi bani, inclusiv pentru viitoare prime de repopulare a fermelor.
O analiză a Ministerului Agriculturii arată că repopularea fermelor s-ar putea face și în trei luni, cu condiția eradicării virusului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS