7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎnțepăturile de țânțari bagă în spital tot mai mulți doljeni. Nouă cazuri internate în ultima săptămână

Înțepăturile de țânțari bagă în spital tot mai mulți doljeni. Nouă cazuri internate în ultima săptămână

Virusul l West Nile continuă să trimită dolejnii pe patul de spital. În ultima săptămână medicii doljeni au confirmat nouă cazuri cu infecţie cu virusul West – Nile. „Este vorba de cinci femei şi patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 33 şi 79 de ani din Craiova – 2, Băilești – 1, Bucovăţ – 1, Calafat-1. Dăbuleni -1, Drăgotești-1, Galicea Mare-1 și Răcarii de Jos – 1, internate la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova, cu evoluţie clinică favorabilă”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică Dolj.
Care sunt simptomele pentru care trebuie să mergeți la medic

Trebuie știut că infecţia cu virusul West Nile este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie, care, în majoritatea cazurilor, este subclinică, dar uneori poate prezenta şi manifestări de meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar. Copiii sub 15 ani nu sunt afectaţi. Simptomele infecției cu virusul West Nile sunt diverse, de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningoencefalită. Semne de alarmă care trebuie să vă determine să ajungeți la medic sunt: febra ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină. Nu puteţi lua virusul de la un animal infectat sau dacă intraţi în contact cu o persoană care a dobândit afecţiunea.

Diagnosticarea se face printr-o combinație de teste speciale

Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură de țânțar este redusă. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune.

Pentru pacienții care ridică semne de întrebare este necesar un set de analize de sânge. Anticorpii pot arăta dacă pacientul fost infectat cu West Nile.

În general, un om din 150 poate cunoaşte o formă gravă a bolii. Aceasta poate duce la umflarea creierului (encefalită), a măduvei spinării (mielită) sau a ţesuturilor din jurul creierului şi măduvei spinării (meningită).

Diagnosticarea infecției cu virusul West Nile se face printr-o combinație de teste speciale de biologie moleculară, asociate cu observarea semnelor și simptomelor.

Recomandările medicilor

Medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Dolj spun că fiecare dintre noi putem contribui la prevenirea infecţiilor virale transmise prin înţepătura de ţânţar (West Nile, Zika).

„Oamenii trebuie să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă, să ia măsuri de eliminare a surselor larvare situate pe proprietăţile private sau în vecinătatea lor“, spune dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt în cadrul DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS