10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePNL şi PMP au demarat procedura pentru înfiinţarea unei comisii privind gestionarea pestei porcine

PNL şi PMP au demarat procedura pentru înfiinţarea unei comisii privind gestionarea pestei porcine

PNL şi PMP au demarat, joi, procedura pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind modul în care autorităţile au gestionat situaţia creată de pesta porcină africană în România, informează Mediafax.

„A fost înregistrată la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor solicitarea şi proiectul de hotărâre privind înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă a Camerei Deputaţilor privind verificarea modului prin care autorităţile statului român au pus în aplicare prevederile Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane” , se arată într-un comunicat al liderului PNL, Ludovic Orban, remis Mediafax.

Potrivit sursei citate, comisia va avea scopul de a determina cauzele care au dus la apariţia focarelor de pestă porcină, la extinderea epidemiei dar şi la erorile autorităţilor române în gestionarea acesteia.

„În vreme ce în alte ţări în care pesta porcină africată şi-a făcut apariţia cu 2 ani de zile înainte de România, acestea au reuşit să ţină sub control focarele (Polonia – 99 focare, Ucraina – 64, Lituania – 45), în ţara noastră în doar două luni de zile s-a ajuns la 732 de focare. Răspunderea exclusivă pentru această situaţie gravă este a Guvernului, care a scăpat din mână situaţia şi a neglijat avertismentele timpurii, iar acum există pericolul ca Uniunea Europeană să introducă în zonă de restricţie întreaga ţară, cu ample repercusiuni economice. În plus, este abominabil cinismul şi ticăloşia actualei puteri care a furnizat informaţii privilegiate apropiaţilor săi politici, iar aceştia au speculat acest dezastru pentru a obţine profit”, afirmă liderul PNL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS