11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCPI: Fostul lider de război congolez Ntaganda ''droga copii soldaţi''

CPI: Fostul lider de război congolez Ntaganda ”droga copii soldaţi”

Fostul lider de război congolez Bosco Ntaganda a furnizat droguri şi alcool copiilor soldaţi înainte de a-i trimite să-i asasineze pe inamicii săi în Ituri, estul Republicii Democratice Congo (RDC – fostul Zair), au declarat miercuri reprezentanţii victimelor în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI), informează Agerpres, citând AFP.

Fostul lider rebel „a fost implicat direct în recrutarea a mii de copii” pe care mai târziu ”i-a folosit pentru a participa, sub controlul unor substanţe ilegale şi al alcoolului la operaţiuni ce vizau uciderea, violarea şi pedepsirea inamicului”, a declarat reprezentanta a 298 de victime, Sarah Pellet.

Acuzarea a descris marţi o imagine teribilă a presupuselor abuzuri comise sub ordinele lui Ntaganda în perioada 2002-2003, la deschiderea în faţa CPI a ultimei faze a procesului său.

Supranumit ”Terminator”, Ntaganda trebuie să răspundă pentru 13 crime de război şi cinci crime împotriva umanităţii comise în Ituri şi pentru care el a pledat nevinovat în septembrie 2015. El este acuzat că a ordonat ucideri, jafuri şi violuri comise de trupele sale.

Pledoariile finale au fost deschise marţi, la aproape trei ani de la începerea procesului lui Ntaganda în faţa CPI, unde se află deţinut fostul lider de război.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS