14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePreşedintele, către diplomaţi: Este inadmisibil să facem paşi înapoi în ceea ce priveşte statul de drept

Preşedintele, către diplomaţi: Este inadmisibil să facem paşi înapoi în ceea ce priveşte statul de drept

Klaus Iohannis i-a primit, la Palatul Cotroceni, pe şefii misiunilor diplomatice şi consulii generali, cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române. Preşedintele a declarat că, în an Centenar, este inadmisibil să facem paşi înapoi ca ţară în ceea ce priveşte statul de drept. El a adăugat că Guvernul are obligaţia să se asigure că, din exercitarea preşedinţiei Consiliului UE, România va avea de câştigat în raport cu partenerii externi, scrie Mediafax.

Printre ambasadorii invitaţi la Cotroceni se află şi George Maior, ambasadorul României în SUA, despre care Ministerul de Externe a anunţat că îl convoacă să dea explicaţii cu privire la afirmaţiile sale ce îl vizau pe Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump. Înainte de întâlnirea cu şeful statului, Maior a declarat că nu a primit încă oficial convocarea. Ministerul de Externe s-a delimitat de afirmaţiile lui Maior, potrivit cărora, criticile lui Giulini la adresa abuzurilor din justiţia românească ar fi, de fapt, un lobby pentru persoanele care au probleme penale.
Iohannis a declarat, în faţa şefilor misiunilor diplomatice, că nu sunt permise gafele şi amatorismul în politica externă şi este inadmisibil ca în an Centenar să facem paşi înapoi ca ţară în ceea ce priveşte statul de drept. „Stabilitatea şi credibilitatea înseamnă şi păstrarea şi apărarea statului de drept, independenţa justiţiei şi şi combaterea corupţiei la acelaşi standard. Nu e admisibil ca în an Centenar să facem paşi înapoi. (…) Ca preşedinte voi face tot ce mi stă în puteri şi în atribuţiile mele constituţionale pentru realizarea acestui ţel. Fundamentele politicii externe rămân aceleaşi, sunt definite prin necesitatea de continuare, extinderea parteneriatului cu Statele Unite şi creştetera rolului în UE şi respectiv în NATO”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai spus că în politica externă „nu e loc pentru experimente discutabile, amatorism, gafe diplomatice”. „Este necesar să acţionati viguros şi eficient, astfel încât obiectivele să fie realizate şi românii să fie mai bine protejaţi. Stabilitatea şi predictibilitatea politicii externe sunt esenţiale pentru credibilitatea noastră ca actor extern”, a afirmat preşedintele. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Guvernul are obligaţia să se asigure că din exercitarea preşedinţiei Consiliului UE, România va avea de câştigat în raport cu partenerii externi. „Trebuie să dăm dovadă de o temeinică cunoaştere a dosarelor şi procedurilor. Trebuie să demonstrăm că angajamentul pro-europran e mai presus de toate îndoielile. Îmi doresc ca România să poată asigura o preşedinţie (n.r.: a Consiliului UE) eficientă. Guvernul are obligaţia să se asigure că din exercitarea preşedinţiei, România va câştiga în raport cu partenerii externi”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a mai preciat că mandatul nostru la conducerea Consiliului UE nu este unul simplu. „Fie că ne referim la viitorul cadru financiar sau la negocieri de retragere a Marii Britanii din Uniune (…) Toate acestea impun o pregătire solidă a mandatului nostru. Perioada rămasă până la sfârşitul acestui an este crucială pentru a construi un mandat consistent, realist, credibil al viitoarei Preşedinţii.”, a mai spus Iohannis.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS