22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateParlamentarii vor mai multe zile de sărbătoare în România, dar şi un an întreg dedicat cărţilor

Parlamentarii vor mai multe zile de sărbătoare în România, dar şi un an întreg dedicat cărţilor

Parlamentarii au depus, în sesiunea trecută, peste 10 propuneri legislative pentru instituirea unor zile de sărbătoare în România, printre care Ziua gastronomiei şi a vinului românesc, Ziua Dăruirii, cea a meseriilor, dar şi un an întreg dedicat sărbătoririi cărţilor, scrie Mediafax.

Mai mulţi social democraţi, printre care şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus o propunere legislativă pentru instituirea „Zilei gastronomiei şi a vinului românesc” în ultima duminică a lunii octombrie. În proiectul iniţial era indicată ziua de 15 septembrie.

„Bucătăria tradiţională românească este rezultatul sintetizării, în timp, a gusturilor şi a obiceiurilor gastronomice specifice poporului român. Stabilirea unei zile care să celebreze această bogăţie de gusturi şi tradiţii româneşti este necesară pentru a scoate în evidenţă calităţile bucătăriei şi vinului românesc şi a le face cunoscute, sub numele de Ziua gastronomiei şi a vinului românesc”, susţin iniţiatorii în expunerea de motive.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 10 iulie, astfel că acum se află la Camera Deputaţilor pentru dezbateri.Tot social democraţii vor şi sărbătorirea constructorilor. Aceştia au depus un proiect de lege prin care propun instituirea zilei de 14 septembrie ca „Ziua Naţională a Constructorului”.

Iniţiatorii susţin că la 14 septembrie 1895 a fost inaugurat cel mai mare pod din Europa continentală: podul Feteşti – Cernavodă, cunoscut sub numele de “Podul Anghel Saligny” sau „Podul Carol I”.

Un alt proiect de lege aparţine senatorului PSD Nicolae Bădălău şi se referă la instituirea „Zilei Dăruirii” pe 25 septembrie. Parlamentarul a adus ca argument principal pentru instituirea acestei zile un citat din Blaise Pascal: “Plăcerea oamenilor cu adevărat mari e să facă oamenii fericiţi”.

Tot parlamentarii PSD propun instituirea zilei de 11 iunie „Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti”. Iniţiativa a fost adoptată de Senat şi se află acum la Camera Deputaţilor pentru dezbateri.

O altă propunere legislativă este instituirea Zilei Naţionale a Meseriilor. Iniţiativa este depusă la Senat de mai mulţi parlamentari liberali, care vor ca data de 25 noiembrie să fie proclamată Ziua Naţională a Meseriilor şi va fi celebrată ca zi de sărbătoare naţională, lucrătoare.

De asemenea, în sesiunea parlamentară trecută au fost depuse şi propuneri pentru sărbătorirea unor limbi minoritare.

Mai mulţi parlamentari din minorităţi, dar şi din PSD şi ALDE, au depus la Senat un proiect de lege prin care propun instituirea zilei de 16 iunie ca zi a limbii romani, anual, pe această dată, organizându-se manifestări culturale în localităţile în care există comunităţi de romi.

Deputatul minorităţilor naţionale, Dragoş Zisopol, a iniţiat un proiect legislativ prin care propune desemnarea zilei de 9 februarie ca sărbătoare a limbii elene, motivând că este ”greu de imaginat Europa de azi fără contribuţia literaturii greci şi a Evangheliei”. Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament în luna iunie şi promulgat de preşedintele României.

O altă propunere legislativă adoptată deja de Parlament în sesiunea precedentă şi promulgată de preşedintele României se referă la instituirea zilei de 9 noiembrie drept Ziua limbii ucrainene, iniţiată de deputatul din minorităţi, Petreţchi Nicolae-Miroslav.

Şi Ziua limbii macedonene este sărbătorită oficial în România, pe 8 decembrie, după ce proiectul de lege a fost adoptat de Parlament în luna iulie şi promulgat de către preşedintele României. Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul Mariana-Venera Popescu, a afirmat că această zi este importantă pentru promovarea şi protecţia tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii.

Parlamentarii vor totodată sărbătorirea unui an întreg. Aceştia propun instituirea anului 2019 drept Anul Cărţii în România.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS