6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIsraelul a închis un punct de trecere a frontierei cu Fâșia Gaza

Israelul a închis un punct de trecere a frontierei cu Fâșia Gaza

Israelul a închis duminică un punct de trecere a frontierei cu Fâşia Gaza destinat pietonilor, ca răspuns la violenţele de vineri de la graniţa cu acest teritoriu palestinian, a anunţat un organism israelian de apărare, preluat de agenţiile internaţionale de presă, scrie Agerpres.

Măsura intervine la câteva zile după ce Israelul a redus restricţiile asupra Fâşiei Gaza pe fondul eforturilor depuse de Egipt şi Naţiunile Unite de a media o încetare a focului între liderii Israelului şi gruparea islamistă Hamas din Gaza, relatează dpa.

O purtătoare de cuvânt a principalului oficiu de legătură al Israelului cu palestinienii, Cogat, a spus că punctul de trecere Erez din nordul Fâşiei Gaza rămâne deschis pentru cazurile umanitare, jurnalişti şi lucrătorii din domeniul asistenţei medicale.

Purtătoarea de cuvânt a spus că a fost luată decizia de a închide acest punct de trecere după violenţele de vineri de la graniţa cu Gaza.

Doi palestinieni au fost ucişi de tiruri israeliene vineri, când au izbucnit ciocniri în timpul protestelor săptămânale din Fâşia Gaza.

Palestinienii au organizat proteste lângă graniţă în fiecare vineri începând din 30 martie. Protestatarii, care folosesc uneori tactici violente, cer încetarea blocadei asupra Fâşiei Gaza şi dreptul de a reveni la pământurile lor aflate acum în Israel, scrie dpa.

Israelul spune că Hamas – considerat un grup terorist de către SUA şi o mare parte din Occident – foloseşte protestele pentru a masca tentativele de atacuri asupra comunităţilor israeliene din zona de graniţă.

Hamas cere ca Israelul să ridice blocada de 11 ani asupra Fâşiei Gaza în schimbul unei încetări a focului, în timp ce Israelul cere – în afară de predarea israelienilor capturaţi – ca Hamas să înceteze să mai lanseze rachete şi baloane incendiare şi să nu mai organizeze proteste de-a lungul graniţei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS