16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSlovenia: Independentul Marjan Sarec va conduce un guvern minoritar de centru-stânga

Slovenia: Independentul Marjan Sarec va conduce un guvern minoritar de centru-stânga

Politicianul independent Marjan Sarec a fost învestit vineri premier al Sloveniei şi va conduce o coaliţie minoritară de centru-stânga, votul legislativului de la Ljubljana survenind după 11 săptămâni de negocieri şi după eşecul câştigătorului alegerilor din 3 iunie, conservatorul Janez Jansa, de a forma un guvern, informează Agerpres, citând agenţiile AFP şi EFE.

În vârstă de 40 de ani, Marjan Sarec, un fost actor de comedie intrat în politică şi devenit primar al micului oraş Kamnik, a obţinut votul a 55 din cei 90 de deputaţi ai parlamentului. El a format o coaliţie din care fac parte cinci partide ce centru-stânga şi care va fi susţinută de asemenea de formaţiunea tot de stânga Levika, ce a votat învestirea executivului, dar nu va face parte din acesta.

Plasat pe locul doi la alegerile legislative din 3 iunie, Marjan Sarec a reuşit să se impună în faţa conservatorului Janez Jansa, câştigător al scrutinului, dar care nu a reuşit să coaguleze o majoritate din cauza unei campanii inspirate din politica naţionalist-conservatoare a premierului ungar Viktor Orban.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS