16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePeste 200 de plângeri penale împotriva Jandarmeriei după intervenţiile din Piața Victoriei

Peste 200 de plângeri penale împotriva Jandarmeriei după intervenţiile din Piața Victoriei

206 plângeri împotriva jandarmilor s-au adunat deja la Parchetul Militar, iar procurorii au analizat planul de acțiune al forțelor de ordine și spun că agresiunile din Piața Victoriei nu se justificau. Nu au primit însă ordinul de intervenție pe care l-au cerut Prefecturii acum mai bine de patru zile.
„În dosarul privind anchetarea evenimentelor ce au avut loc cu ocazia mitingului organizat în București, zona Piața Victoriei, în data de 10.08.2018, evenimente care au avut ca rezultat rănirea mai multor persoane, numărul plângerilor înregistrate a ajuns la 206, fiind efectuate până în prezent 81 de audieri”, a anunțat Parchetul General miercuri seara târziu.
Procurorii militari nu au primit nici acum de la Prefectură ordinul de intervenție din seara protestului, deși l-au cerut sâmbătă, a doua zi după violențe. Au analizat însă planul după care au acționat forțele de ordine și în urma căruia au fost răniți aproape 500 de oameni.

Procurorii militari nu au date privind concentrația și compoziția gazelor care au fost folosite de jandarmi. Oamenii care au fost la protest le-au spus procurorilor, la audieri, dar și medicilor de la camera de gradă, că au dureri foarte mari după ce au inhalat gazele iritante. În tot acest timp, Jandarmeria asigură că folosește substanțe cumpărate de la producători autorizați.

Precizările Jandarmeriei:
„Referitor la informațiile apărute în spațiul public privind substanțele iritant lacrimogene, Jandarmeria Română face următoarele precizări: Gazele iritant lacrimogene folosite de Jandarmeria Română în diferite dispozitive ( spray de mână, pulverizator de capacitate mărită sau cartușe iritant lacrimogene ) sunt achiziționate de către instituția noastră exclusiv de la producători autorizați și certificați conform legii. Menționăm totodată că aceste substanțe sunt folosite de majoritatea forțelor de poliție și jandarmerie europene”.

Șeful Parchetului militar a explicat încă o dată că procurorul din subordinea lui nu a făcut vineri parte din centrul mobil de comandă.

Într-un mesaj public, procurorul general al Romaniei dă asigurări că anchetele aflate în lucru vor clarifica toate suspiciunile privind felul în care au acționat oamenii cu putere de decizie ai Jandarmeriei, ce muniție au folosit forțele de ordine și cum au executat ordinele primite de la superiori. Augustin Lazăr promite că procurorii vor avea la dispoziție toate resursele necesare ca să soluționeze dosarele într-un termen rezonabil.

Mesajul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, cu privire la anchetarea evenimentelor din data de 10/11 august 2018:

“Văzând dezbaterile publice privind evenimentele violente ce au avut loc în noaptea de 10/11 august 2018 cu ocazia manifestației din București, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, dorește să asigure opinia publică cu privire la luarea tuturor măsurilor legale pentru realizarea unor anchete imparțiale și efective în cauzele penale aflate pe rolul parchetelor și care vizează vătămarea unor persoane din rândul participanților sau al forțelor de ordine, în scopul clarificării modului în care s-au derulat evenimentele, al aflării adevărului despre faptele și persoanele implicate, precum și al stabilirii responsabilităților legale.
Anchetele au ca obiectiv analiza și clarificarea tuturor suspiciunilor privind modul în care au acționat persoanele având funcții de decizie, dotarea și uzul categoriilor de echipamente, armament și muniție, în contextul unei manifestări publice, analiza ordinelor și a modului de executare a acestora. Investigațiile vizează, în acest stadiu, clarificarea eventualelor fapte de neglijență în serviciu și a suspiciunilor de purtare abuzivă, pe parcursul acțiunii jandarmilor, respectiv întrebuințarea, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, de expresii jignitoare, amenințarea și lovirea sau alte violențe. Anchetele privesc, de asemenea, orice violențe, furturi, distrugeri, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, comise de persoane participante la manifestație.
Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție transmite un mesaj de încredere în profesionalismul și imparțialitatea procurorilor angrenați în anchete, cărora li se asigură resursele necesare pentru clarificarea faptelor și soluționarea dosarelor într-un termen rezonabil”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS