14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConstanţa: Număr record de spectatori la festivităţile dedicate Zilei Marinei Române de pe esplanada Comandamentului Flotei

Constanţa: Număr record de spectatori la festivităţile dedicate Zilei Marinei Române de pe esplanada Comandamentului Flotei

Aproximativ 20.000 de spectatori s-au aflat miercuri pe esplanada din zona peninsulară a Constanţei, în preajma Comandamentului Flotei, la Cazino şi în Portul Tomis, pentru a viziona spectacolul naval, aerian şi terestru prezentat de Statul Major al Forţelor Navale (SMFN) în cadrul festivităţii de celebrare a Zilei Marinei Române, informează Agerpres.

Evenimentul a debutat cu ceremonialul militar de întâmpinare a Preşedintelui Klaus Iohannis, urmat de şeful SMFN contraamiral dr. Alexandru Mîrşu şi ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor. Apoi, la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei a fost ridicat Drapelul Tricolor în acordurile Imnului Naţional, simultan cu arborarea, la bordul navelor militare, a Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz, elemente tradiţionale distinctive ale marinei române.

A urmat canonada de salut omagial a celor fi trase 21 de salve de tun, trase de pe digul Portului Tomis, tradiţie ce-şi are originea în secolul al XIV-lea, când a început înzestrarea navelor militare cu tunuri de bord.

După salutul de bun-venit al comandantului Marinei Militare, viceamiralul Alexandru Mîrşu, preşedintele Iohannis a decorat Drapelul de Luptă al al SMFN cu Ordinul Virtutea Maritimă cu însemn de pace, în grad de Ofiţer şi alocuţiunile oficiale ale Şefului SMFN, Preşedintelui Republicii şi ministrului Apărării Naţionale.

Tradiţionalul serviciu religios dedicat Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, oficiat de Arhiepiscopul Teodosie, pe mare s-a adus un omagiu eroilor marinari prin depunerea unei ancore de flori.

Startul serbărilor nautice şi spectacolului naval a fost dat, conform tradiţiei consacrate, de Zeul Neptun, ce a sosit din larg, la bordul unei şalupe de comandament iar drapelele României, NATO şi al Uniunii Europene au defilat în mare viteză, purtate la bordul unor ambarcaţiuni rapide şi de un elicopter Puma Naval.
La rândul lor, cadeţii Academiei Navale Mircea cel Bătrân au salutat asistenţa de pe ţărm, din arborada celui mai longeviv ambasador al României pe mările şi oceanele lumii, Nava-Şcoală Mircea, simultan cu camarazii italieni de la bordul cu velierului-şcoală Palinuro, sosiţi special la Constanţa pentru a participa la acest eveniment. Spectacolul pe apă a fost continuat de echipajele remorcherelor militare Vânjosul, Voinicul şi Vârtosul, ce au evoluat din nou în radă, pe ritmuri muzicale aruncând spre cer perdele de apă cu tunurile de intervenţie la incendii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS