17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLegea pensiilor urmează să fie pusă astăzi în dezbatere publică

Legea pensiilor urmează să fie pusă astăzi în dezbatere publică

Proiectul Legii pensiilor, asupra căruia au existat inclusiv miercuri discuţii între liderul PSD Liviu Dragnea şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, urmează să fie pusă astăzi în dezbatere publică.
Liviu Dragnea şi Olguţa Vasilescu au anunţat că proiectul de lege va fi prezentat joi, urmând să fie pus în dezbatere publică până în 8 septembrie, iar apoi va intra în procedură parlamentară. Ministrul Muncii spunea că toată lumea poate să-şi spună punctul de vedere pe lege, poate trimite mesaje la minister cu ce i se pare în neregulă sau să ceară anumite modificări. Proiectul prevede că pensionarii care nu pot aduce acte pentru sporurile primite din 1975 până în 2001 vor primi din oficiu un procent de mărire de 10%. Totodată, cei care vor să îşi cumpere vechimea vor putea plăti şi pentru o vechime mai mică de 5 ani.

Potrivit ministrului Vasilescu, în anul 2019, la o dată care urmează să fie comunicată de Finanţe, se va ajunge la un punct de pensie de 1.265 de lei. Creşterea se va face într-o singură etapă, cel mai probabil în luna iulie, cum s-a procedat până acum. În 2020, se va ajunge la 1.775 de lei, în condiţiile în care s-a pornit de la un punct de pensie de la 871 de lei, cât a fost în 2016. A ajuns la 917 în luna ianuarie, apoi din iulie, anul trecut, a ajuns la 1.000 de lei şi din iulie anul acesta la 1.100 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS