10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeputatul PNL de Dolj Nicolae Giugea a semnat pentru campania „Fără penali în funcții publice”

Deputatul PNL de Dolj Nicolae Giugea a semnat pentru campania „Fără penali în funcții publice”

Deputatul PNL de Dolj Nicolae Giugea a semnat vineri pentru campania civică „Fără penali în funcții publice”. „Îi invit pe toți doljenii care cred că a sosit momentul să scăpăm de infractorii care vor să ne conducă să se alăture acestui demers”, a declarat Giugea, într-o conferință de presă susținută la sediul partidului.
Inițiativa vizează strângerea a 500.000 de semnături la nivel național pentru promovarea unei legi de revizuire a Constituției României în sensul completării art. 37 cu un nou alineat, alin (3) – prin care cetățenii condamnați definitiv la o pedepsă privativă de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să nu mai poată fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României, până la intervenirea unei situații care înlătură această consecință extrapenală a condamnării (reabilitarea, amnistia, dezincriminarea), reglementată prin lege organică. Termenul „penal” se referă la cei condamnați penal definitiv și irevocabil, iar interdicția nu operează în cazul în care intervine dezincriminarea faptei, amnistia postcondamnatorie sau reabilitarea, aceasta din urmă putând fi de drept (care operează în temeiul legii, dacă persoana condamnată la pedeapsa amenzii sau a închisorii de până la 2 ani nu săvârșește o altă infracțiune în decurs de 3 ani de la data executării pedepsei) și judecătorească (care se dispune la cerere, prin hotărâre judecătorească, dacă persoana condamnată la pedeapsa închisorii cuprinse între 2 ani și 25 de ani nu săvârșește o altă infracțiune în decurs de 4 până la 10 ani de la data executării pedepsei). Pentru o inițiativă de acest gen, legislația cere ca în termen de 6 luni să fie strânse cel puțin 500.000 de semnături din cel puțin 21 de județe. În județul Dolj, au fost strânse până acum peste 15.000 semnături, iar până pe 20 august, când se încheie campania, mai este nevoie de aproximativ 5.000 de semnături pentru ca întregul proces să meargă mai departe. Cei care aderă la această campanie pot afla cum să procedeze pe site-ul www.farapenaliinfunctiipublice.ro, de unde pot fi descărcate listele pentru semnături, care trebuie duse apoi la centrele de colectare. Pentru Dolj, centrul de colectare se află în Craiova, str Frații Buzești nr.39.
În această campanie s-au implicat și partidele politice de opoziție, motorul fiind USR. În ultima perioadă au mai strâns semnături partidul „România Împreună” al lui Dacian Cioloș, iar acum au semnat și oameni de la PNL. În ultimele săptămâni, campania a avut și susținerea unor artiști cunoscuți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS