12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate1 august, data limită de depunere a cererilor de sprijin prin PNA

1 august, data limită de depunere a cererilor de sprijin prin PNA

Apicultorii doljeni mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a solicita fondurile care se alocă prin Programul Naţional Apicol. Miercuri, 1 august, este ultima zi în care ei pot depune cererile pentru obţinerea sprijinului financiar la sediul Agenției de Plăţi și Intervenție pentru Agricultură. În general, majoritatea apicultorilor doljeni solicită fonduri pentru achiziționarea de medicamente, dar cer ajutor financiar și pentru mărirea familiilor de albine.

1 august este ultima zi în care apicultorii mai pot depune la Agenția de Plăţi și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile pentru a obţine fondurile alocate prin cadrul Programului Naţional Apicol (PNA). Anul trecut, 168 de apicultori doljeni au solicitat sprijin financiar prin PNA, iar reprezentanții APIA estimează că la fel vor sta lucrurile și în acest an. Până la sfârșitul săptămânii, la APIA Dolj erau înregistrate aproximativ 120 de solicitări în acest sens.
Programul Naţional Apicol 2017 – 2019 se adresează atât apicultorilor care deţin 75 de familii de albine, cât şi celor care au peste 75 de familii de albine, dar cu condiţii diferite de eligibilitate şi vizează măsuri precum achiziţia de medicamente, de familii de albine, de mătci ori de utilaje pentru apicultori. Solicitanţii programului pot fi persoane fizice, persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, dar și cooperativele agricole. În general, majoritatea apicultorilor doljeni achiziționează medicamente, dar solicită fonduri și pentru mărirea familiilor de albine. Reprezentanții APIA Dolj spun că sunt mai puțini cei care cer sprijin pentru achiziționarea de accesorii.

An mai bun pentru apicultori

După ce anul trecut s-au confruntat cu pierderi semnificative de producţie din cauza vremii, apicultorii doljeni spun că anul acesta producțiile sunt mai bune. „Anul acesta a fost mai bun decât 2017, s-a făcut și mierea de salcâm, și cea polifloră, la floarea-soarelui stăm mai prost, însă. Anul trecut, 40 de membri din cooperativa noastră au beneficiat de Programul Național Apicol, iar anul acesta cred că vor fi mai mulți. Este un program bun pentru noi“, a spus Ion Smarandache, preşedintele Agro Castranova.
În 2017, prin PNA, apicultorii au depus 4.587 de cereri eligibile, iar sumele solicitate au depăşit 45 de milioane de lei, în condiţiile în care plafonul anului trecut a fost de 32,5 milioane de lei prin PNA. Anul acesta, plata sprijinului financiar se va face de către APIA după finalizarea tuturor controalelor aferente cererilor de plată depuse şi după centralizarea sumelor eligibile pentru verificarea încadrării în plafonul alocat. „Plăţile aferente anului 2018 se efectuează la cursul de schimb de 4,6585 lei/euro stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 decembrie 2017“, arată un comunicat al APIA.
În cazul în care în urma verificării administrative a documentelor depuse de un solicitant se constată că nu sunt îndeplinite condiţiile de eligibilitate, cererea de plată se respinge.
România deţine o tradiţie îndelungată în domeniul creşterii albinelor şi realizării de produse apicole, apicultura impunându-se ca ocupaţie de sine stătătoare încă din cele mai vechi timpuri, conform mărturiilor istorice existente în acest sens. Într-un an fără probleme meteorologice, în ţara noastră sunt realizate peste 25.000 de tone de miere, cea mai mare pondere fiind deținută de mierea polifloră, în proporție de 50%, urmată de mierea de salcâm – 35% și de cea obținută din tei, cu o pondere de 15%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS