15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMașinile cu volan pe dreapta vor fi interzise în România

Mașinile cu volan pe dreapta vor fi interzise în România

Mașinile cu volan pe dreapta vor fi interzise în România. Cel puțin asta prevede un proiect de ordin al ministrului Transporturilor, care cere ca maşinile cu volan pe dreapta din afara Uniunii Europene să nu mai fie omologate în țară. Preferințele românilor pentru aceste mașini a crescut după eliminarea taxei auto, dar și pentru că sunt mai ieftine decât cele cu volan pe stânga. Potrivit Registrului Auto Român, în ultimul an au fost înmatriculate peste 24.000 de astfel de autoturisme.
Cele mai multe provin din Marea Britanie, încă membră a Uniunii Europene.
Până acum Registrul Auto Român (RAR) a încercat de două ori să interzică circulația mașinilor cu volan pe dreapta, dar calitatea de membru UE al Marii Britanii a blocat orice astfel de intenție. Situația se va schimba după Brexit.
„În prezent, Marea Britanie este membră UE, nu avem voie să impunem restricţii, guvernul polonez a impus anumite reguli şi s-a trezit cu o procedură de infrigiment. În România sunt aproximativ 20.000 de maşini cu volan pe dreapta. După ce Marea Britanie va ieşi din UE, se poate discuta de impunerea unor restricţii”, spune George Dincă, șeful Registrului Auto Român într-un interviu acordat Capital.
Totuși el nu precizează ce se va întâmpla cu mașinile care provin din Malta, și aceasta țară membră a UE, care au deasemenea volan pe dreapta.
În cazul accidentelor în care sunt implicate şi maşini cu volan pe dreapta, conform statisticilor Poliției, vina aparţine şoferilor acestor maşini în 90% dintre situaţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS