16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMinistrul Mediului de Afaceri, față în față cu antreprenorii din Oltenia

Ministrul Mediului de Afaceri, față în față cu antreprenorii din Oltenia

Ministrul Mediului de Afaceri, Radu Oprea (foto în mijloc), s-a aflat la Craiova

Întreprinzătorii l-au informat pe ministru despre problemele întâmpinate pe Start-up Nation 2017 și au cerut ca disfuncționalitățile din program să nu se mai regăsească data viitoare, la următoarea lansare a unei sesiuni de depunere de proiecte. Ministrul nu a putut spune o dată exactă la care se va lansa Start-up Nation 2018.

Ministrul Mediului de Afaceri, Comerțului și Antreprenoriatului, Ștefan Radu Oprea, s-a aflat vineri la Craiova, unde a stat de vorbă cu antreprenori locali care au aplicat pe programul Start-up Nation și cu alte persoane interesate de acest program, astfel încât noua sesiune de depunere de proiecte care va urma să mai amelioreze din problemele cu care s-au confruntat antreprenorii care au aplicat anul trecut pe program. Întâlnirea a avut loc la Consiliul Județean Dolj, în prezența unor antreprenori, consultanți, reprezentanți ai băncilor și ai mediului academic.

Mediul de afaceri a propus modificări pentru noua sesiune din 2018

Antreprenorii care au aplicat pe Start-up Nation au enunțat problemele cu care s-au confruntat după depunerea proiectelor, solicitând ca aceste disfuncționalități să nu se mai repete la următoarea sesiune pe acest program. Un antreprenor care a aplicat pe program a semnalat că, deși a semnat contractul de finanțare în noiembrie, abia în luna martie a primit banii de la bancă, timp în care în cele cinci luni a trebuit să plătească din fonduri salarii și chirie, deci a pierdut niște bani. Întreprinzătorul a întrebat de ce au întârziat atât de mult dosarele și aprobările de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri și la Fondul de Contragarantare a Creditelor și ce se poate face ca data viitoare să nu mai există acest decalaj așa de mare între garanțiile obținute de la respectivele entități. Ministrul Radu Oprea i-a sfătuit pe antreprenorii care doresc să aplice pe program să își calculeze bine câștigurile și cheltuielile și să ia în calcul ce ar însemna să evite să mai solicite sprijinul Fondului de Contragarantare, apelând doar la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), și că în acest fel ar da drumul afacerii mai devreme cu o lună și poate ar câștiga în acea lună mai mult decât dacă ar primi din garanția suplimentară de la Fondul de Contragarantare. Este cunoscut deja faptul că, din lipsă de personal, cele mai multe dosare pe Start-up Nation au fost oarecum blocate la Fondul de Contragarantare, fiind „scurtcircuitate” finanțările pentru antreprenori. O altă problemă ridicată de antreprenorii de la Craiova a fost aceea că s-a stabilit un curs de schimb fix, astfel că un om de afaceri din județul Olt a precizat că a achiziționat utilajele din afara țării, ca să nu plătească TVA, dar a pierdut destul de mult la cursul de schimb, pentru că nu i s-a permis să schimbe la cursul din ziua tranzacției. Directorul de programe din cadrul Ministerului Mediului de Afaceri, Adrian Panait, a răspuns că s-a stabilit un curs unitar de schimb pe toată țara, pentru a fi mai ușor. Unii au avut de pierdut, iar alții de câștigat. Un medic care a aplicat pe program a pățit același lucru și a pierdut 30.000 de lei ca diferență de curs valutar, între cel de tranzacționare și cel acceptat prin program. Micii întreprinzători au solicitat ca măcar la următoarea sesiune pe Start-up Nation să nu mai existe astfel de pierderi din cursul valutar. Nu doar statul a făcut să existe întârzieri pe program. Reprezentanta unei bănci partenere a precizat că mai are clienți pe Start-up Nation care încă nu au ajuns la bancă să facă documentația pentru a primi banii, motivând că încă nu au utilajele ce trebuia achiziționate prin program sau invocând alte motive. Ministrul a avertizat că ultima zi în care se pot depune cererile de plată este data de 29 septembrie și a făcut apel la antreprenori ca până la acea dată să facă eforturi să depună acele cereri.

„Faceți planuri de afaceri realiste!“

Din dorința de a obține punctaj mai mare, unii antreprenori au trecut în planul de afaceri mai mulți angajați decât își permitea în realitate firma, iar acest aspect le-a adus probleme și le-a creat prejudicii. De multe ori, firmele de consultanță treceau un număr mai mare de angajați decât putea realiza firma. În acest context, pentru ca pe viitor să se evite sincope de acest gen, ministrul Radu Oprea i-a sfătuit pe antreprenori: „Faceți planuri de afaceri realiste!“, precizând, totodată, că vor urma întâlniri cu firmele de consultanță cunoscute din fiecare regiune, cărora li se va explica în detaliu ghidul solicitantului, pentru a se evita, pe viitor, eventualele greșeli.

Nu se cunoaște data exactă a lansării Start-up Nation 2018

Despre o nouă lansare a Start-up Nation în 2018, ministrul nu a dat o dată certă de la care să se poată depune proiectele, ci a precizat că o nouă lansare „depinde de eliberarea capacității administrative pe care o avem noi în agențiile regionale și cele trei bănci partenere. Dacă am lansa astăzi Start-up Nation, ar fi nefericiți și cei care au aplicat, și cei care vor să aplice. De aceea facem aceste întâlniri, pentru a lua cele mai bune măsuri”. Ministrul Radu Oprea a făcut apel către beneficiarii programului Start-up Nation 2017 să meargă cu cererile de finanțare, „pentru că banii îi așteaptă în bănci și la agențiile de dezvoltare“. În regiunea Oltenia, din cele circa 630 de contracte încheiate pe Start-up Nation depuse în sesiunea din 2017, până acum doar aproximativ 400 au obținut finanțările pe program. „Finanțările obținute de antreprenorii olteni totalizează 25,5 milioane de euro“, a spus Radu Ghinea, directorul Agenției pentru IMM-uri, Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor Craiova. Pe Start-up Nation, finanțarea nerambursabilă a fost de până la 200.000 de lei, avantajate la punctaj fiind afacerile în domeniul producției.

 

Un investitor mare vine în toamnă la Craiova

Ministrul Mediului de Afaceri a anunțat, la Craiova, că pe data de 12 septembrie, un investitor străin va deschide în Bănie o investiție de 150 de milioane de euro. Invocând condiții de confidențialitate, ministrul nu a divulgat nici numele companiei, nici domeniul de activitate al acesteia, ci a spus doar că „nu este o investiție în domeniul auto“.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS