6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAsociația companiilor petroliere ROPEPCA: Plafonarea prețului la gaze va duce la creșterea dependenței României de importurile din Rusia

Asociația companiilor petroliere ROPEPCA: Plafonarea prețului la gaze va duce la creșterea dependenței României de importurile din Rusia

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră – ROPEPCA se arată profund îngrijorată de proiectul de Hotărâre de Guvern, prin care executivul vrea să plafoneze prețul de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh până în 2021, sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieței, de 60 lei/MWh, scrie Hotnews. Pe termen mediu și lung o astfel de măsură conduce la creșterea dependenței de sursele externe, susține asociația. Altfel spus, companiile din România nu vor putea vinde gaze la un preț dezavantajos, iar de aici vor avea de câștigat importurile din Rusia. Aprovizionarea României cu gaze trebuie asigurată de undeva, iar dacă nu este posibil din producția internă, rămâne varianta importurilor de gaze din Rusia.

Ministerul Finanțelor motivează intenția reducerii prețului la gazele livrate de producători și apoi plafonarea lui prin faptul că anul viitor, gazele interne se vor mai scumpi până la peste 80 lei/MWh. Adică, motivarea vizează ceva ce încă nu s-a întâmplat.

„Producătorii autohtoni de gaze naturale contestă atât obiectul acestei decizii cât și modul în care este luată, fără o consultare corectă cu părțile implicate. ROPEPCA susține că plafonarea prețului de vânzare al gazelor din producția internă este o măsură contraconcurențială, menită să pună producătorii autohtoni într-o poziție discriminatorie în raport cu importul de gaze naturale”, se arată în comunicatul ROPEPCA.

Potrivit acestuia, pe termen mediu și lung o astfel de măsură conduce la creșterea dependenței de sursele externe. Creșterea cantităților importate va genera un impact negativ atât în ceea ce privește siguranța în aprovizionare a consumatorilor cât și asupra prețului suportat de aceștia.

„Trebuie menționat că statul încasează 60% din această creștere a prețului gazelor de după liberalizarea pieței, prin suprataxare acestuia. Mai mult decât atât, redevențele trebuie plătite conform prețului de referință stabilit prin raportare la prețurile de pe bursa de la Baumgarten, mult mai mari față de prețurile practicate în România”, mai arată ROPEPCA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS