16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTurcia a emis mai multe decrete care reorganizează instituțiile statului

Turcia a emis mai multe decrete care reorganizează instituțiile statului

Turcia a emis decrete prezidențiale prin care reorganizează instituțiile politice, militare și administrative cheie ca parte a procesului de întărire a puterii executive a președintelui, determinată de alegerile de luna trecută, relatează Reuters.
Președintele Tayyip Erdogan a fost învestit luni sub acest nou sistem, iar acum el deţine puteri extinse, care îi permit să emită decrete privind chestiuni executive şi să numească sau să demită funcţionari de rang înalt.
Erdogan a spus că o președinție puternic executivă este vitală pentru a eficientiza guvernul, pentru creșterea economică și asigurarea securității. Criticii susține că, de fapt, toate aceste modificări duc la creșterea autoritarismului, în care puterea este în mâinile unui singur om.
Printre ultimele schimbări se află trecerea Statului Major General sub autoritatea ministrului apărării, conform agenţiei naţionale de presă Anadolu. Decizia vine după ce Erdogan l-a numit pe comandantul militar Hulusi Akar în postul de ministru al apărării.
În total, în Monitorul Oficial au fost publicate şapte decrete care afectează numeroase instituţii ale statului, inclusiv secretariatul Consiliului Naţional de Securitate, Directorul pentru Industria Apărării şi Consiliul Naţional de Supervizare.
Peste 18.000 de persoane au fost concediate în Turcia în baza unui decret publicat duminică în Jurnalul oficial. Între cei concediaţi se află numeroşi membri ai forţelor de ordine şi profesori.
Reamintim, de asemenea, că Turcia continuă condamnările în dosarul puciului eșuat din 2016, iar numai săptămâna trecută un tribunal din Turcia a condamnat, joi, 72 de inculpați la închisoare pe viață pentru presupusul lor rol în confruntările de pe Podul Bosfor din Istanbul în care 34 de persoane au fost ucise.
De asemenea, pe 6 iulie, un tribunal din Turcia  a condamnat șase jurnaliști la pedepese cu închisoarea de peste 8 ani pentru legături cu puciul eșuat din iulie 2016.
Turcia a reținut 160.000 de oameni și a concediat cam tot atâția funcționari publici de la tentativa de lovitură de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS