21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum ar trebui să arate cel mai scump spital proiectat vreodată în România. Cheltuieli estimate la 288 de milioane de euro

Cum ar trebui să arate cel mai scump spital proiectat vreodată în România. Cheltuieli estimate la 288 de milioane de euro

Schiţa studiului de fezabilitate pentru primul Spital Regional de Urgenţă din ţară oferă informaţii despre sumele necesare construcţiei şi dotării unităţii medicale proiectate să fie construită la Iaşi.
Echipa de consultanţi care a lucrat la Studiul de Fezabilitate pentru Spitalul Regional de Urgenţă (SPU) Iaşi a prezentat, vineri, primele informaţii legate de sumele necesare unei asemenea investiţii. În prezenţa ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, specialiştii au arătat primele planşe şi detaliile celui mai mare proiect din Regiunea Nord-Est pentru următorii ani. „În 2019 va fi lansată licitaţie de proiectare şi, dacă nu vor fi contestaţii, vom lansa şi licitaţia de construcţie şi supervizare. Termenul de finalizare a construcţiei, echipării şi operaţionalizării spitalului este decembrie 2023“, a anunţat ministrul în urma discuţiilor.   Costurile privind această investiţie sunt duble faţă de cele estimate iniţial. Astfel, potrivit draftului studiului de fezabilitate, cheltuielile doar pentru construcţia spitalului sunt estimate la 287,8 milioane de euro, fără TVA, echipamentele medicale ajung la 66,5 milioane de euro, fără TVA. Utilităţile şi căile de acces sunt estimate la 30 de milioane de euro. Din această sumă, de peste 380 de milioane de euro, doar o parte este sigură şi vine prin Programul Operaţioanal Regional (POR) 2014-2020. „Comisia Europeană va asigura 50 de milioane de euro, restul fiind din alte surse, inclusiv bugetul de stat. Există şi posibilitatea suplimentării unor fonduri de la Uniunea Europeană prin redistribuirea altor sume din zone în care nu au fost cheltuiţi toţi banii, dar nu vreau să discut până lucrurile nu sunt clare“, a adăugat ministrul Sănătăţii.
O altă parte din bani va fi asigurată din împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii. „Implementarea, construirea şi operaţionalitatea celor trei spitale regionale (n.r. de la Iaşi, Cluj şi Craiova) vor fi în responsabilitatea autorităţilor centrale şi locale din România, dar chiar şi la aceste capitole vom discuta în legătură cu modul în care vom putea ajuta Ministerul Sănătăţii”, a precizat Simon Barnes, reprezentantul Băncii Europene de Investiţii, prezent vineri la Iaşi.   Spitalul regional va dispune de 850 de paturi şi aproape 3.000 de angajaţi, numărul anual de pacienţi fiind estimat la 100.000. Suprafaţa construită desfăşurată a unităţii medicale va fi de 118.359 metri pătraţi. Lucrările ar urma să înceapă la începutul lui 2020 şi trebuie finalizate până la sfârşitul lui 2023, acesta fiind termenul maxim de finalizare a investiţiilor cu fonduri prin POR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS